Zdravstvo nam je među najlošijim u Evropi, evo i zašto!

U rangiranju koje je obihvatilo 36 zemalja i Škotsku, Srbija je dobila 473 od ukupno 1.000 bodova i sa ovim skorom ostvarila je napredak za jedno mesto u odnosu na pretprošlu godinu

  • 8

Na Evropskom zdravstvenom potrošačkom indeksu (Euro Health Consumer Index) za 2014. godinu Srbija je zauzela 33. mesto od ukupno 37. rangiranih država u Evropi.

U rangiranju koje je obihvatilo 36 zemalja i Škotsku, Srbija je dobila 473 od ukupno 1.000 bodova i sa ovim skorom ostvarila je napredak za jedno mesto u odnosu na pretprošlu godinu. Međutim, u izveštaju se navodi da su u Srbiji i dalje glavne odlike zdravstvenog sistema neobaveštenost pacijenata, slab pristup i nepovoljni ishodi lečenja.

U izveštaju se takođe navodi da je ostvaren napredak u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i da su ostvarena poboljšanja u vezi sa podacima o delotvornosti.

- Svi indikatori ishoda za Srbiju i dalje su označeni crvenom bojom, što je slučaj i sa Rumunijom. Treba se usredsrediti na poboljšanje osnovnih funkcija, kao što je smanjenje smrtnosti kod novorođenčadi. Rešavanje "jugoslovenskog nasleđa" u vidu nejednakosti, korupcije, slabog pristupa i prenaglašenosti bolničkog lečenja iziskivaće ogromnu promenu u kulturi - izjavio je doktor Arne Bjornberg, jedan od istraživača.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Na prvom mestu ovog zdravstvenog indeksa nalazi se Holandija sa 898 od 1000 bodova, a u samom vrhu nalaze se i Švajcarska, Norveška, Finska i Danska.

Na boljoj poziciji od zemalja u regionu nalaze se Makedonija sa 700, Slovenija sa 668 i Hrvatska sa 640 bodova, a iza Srbije nalaze se Crna Gora sa 463, Rumunija sa 453 i Bosna i Hercegovina sa 420 bodova.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izrazio je očekivanje da će ovakvi rezultati biti podsticaj za još kvalitetniji rad u zdravstvu.

- Želeo bih da se zahvalim svim zaposlenima u zdravstvenom sistemu Srbije koji su doprineli da se ostvari ovakvi rezultati. Moramo još više da radimo i da zajedno sa našim pacijentima dostignemo bolji novo zdravstvene zaštite, jer je to naš zajednički interes - rekao je ministar Lončar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    3. februar 2015 | 15:43

    Da li je ovaj ministar normalan, zahvaljuje se kao da smo treci a mi treci odpozadi.

  • Ivana

    3. februar 2015 | 15:53

    On nije normalan,treba da ga bude sramota zbog toga.

  • Mimi

    3. februar 2015 | 17:43

    Posto sam zdravstveni radnik mogu samo da kazem da me sramota sto radim u ovakvom zdravstvenom sistemu. Strasno. Ima nas koji postujemo svoj posao i trudimo se da pomognemo bolesnom i napacenom narodu ali sta vredi kad su ovi iznad nas gladni i da mogu da uzmu i moju bednu platu za sebe. Pusti nacelnici i doktori treba da ih je sramota, cast izuzecima, ali ovi kod mene samo kes u dzep pa cemo te leciti. Bravo za ministra sram ga bilo sto je postavio takve ljude i dao im duple plate a mi sto gledamo pacijente svaki dan treba da radimo za dzabe. Bravo ministre bravo pa ja ti zelim jos bolji rezultat za jedno mesto bar da se pomerimo za narednih deset godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA