BILI SU DIKTATOROVA DESNA RUKA: A sada su siva eminencija Islamske države!

Uprkos navali stranih džihadista Islamska država je pod kontrolom bivših iračkih zapovednika, tvrde stručnjaci za ovo područje. Oni su u tu grupu doneli svoju vojnu ekspertizu kao i informacije o tajnim krijumčarskim mrežama koje su 90-ih koristili za izbegavanje sankcija

  • 1

Kad je Abu Hamza, bivši sirijski vođa pobunjenika, pristao da se pridruži Islamskoj državi verovao je kako će u kratkom roku da postane deo obećane islamističke utopije koja je mamila džihadiste iz celog sveta. Umesto toga našao se pod kontrolom celog niza sumnjivih Iračana koji su se kretali između ratišta, prenosi "Dnevnik.hr".

Oteli su me iz ruku brata i dali džihadisti koji me je brutalno silovao: Potresna ispovest tinejdžerke

Kad se suprotstavio ostalima na jednom prošlogodišnjem sastanku zapovednika Islamske države našao se u kućnom pritvoru po naređenju muškarca koji je celi sastanak proveo zamaskiran, slušajući i zapisivajući beleške.

Abu Hamza, koji je bio vođa Islamske države u maloj sirijskoj zajednici nikada nije otkrio prave identitete ostalih zapovednika, ali poznato je kako su svi oni nekada radili za Sadama Huseina, uključujući i spomenutog maskiranog muškarca koji je nekada radio za iračke obaveštajne krugove da bi kasnije prešao među džihadiste, prenosi Independent.

Uprkos navali stranih džihadista Islamska država je pod kontrolom bivših iračkih zapovednika, tvrde stručnjaci za ovo područje. Oni su u tu grupu doneli svoju vojnu ekspertizu kao i informacije o tajnim krijumčarskim mrežama koje su 90-ih koristili za izbegavanje sankcija, a koje danas Islamska država koristi za ilegalnu trgovinu naftom.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Abu Hamza, koji se sada koristi pseudonimom zbog straha za vlastitu sigurnost nakon bega u Tursku, rekao je kako su u Siriji lokalni "emiri" zapravo pod uticajem Iračana koji donose stvarne odluke unutar samoproglašenog kalifata.

- Samo Iračani donose odluke i većina njih su bivši zapovednici. Oni rade taktičke i vojne planove. Ali Iračani se ne bore. Na prvu crtu stavljaju strane borce - rekao je Abu Hamza.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carapan Goran

    6. april 2015 | 20:01

    Sadam je stradao bez ikakog razloga ! Gdeje to oruzije za masovno ubivanje i sad normalno vecinsko stanovnistvo osvaja sta su im oteli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA