VAKCINACIJA U SRBIJI OBAVEZNA ZA SVE! Usvojene izmene Zakona o zaštiti stanovništva!

Za imunizaciju ubucuće neće biti potreban pismeni pristanak roditelja

  • 38

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti pa će vakcinacija dece ubuduće biti obavezna za sve i za nju neće biti potreban pismeni pristanak pacijenta, odnosno zakonskog zastupnika deteta.

Usvajanjem tih zakonskih rešenja i drugih akata parlametnarci su završili sednicu, a novu počinju u ponedeljak, 21. aprila.

Izmenama tog zakona naznačeno je da imunizaciju obavlja doktor medicine, koji po izvršenom pregledu lica koje treba imunizovati može da utvrdi privremenu, odnosno da predloži stručnom timu trajnu kontraidikaciju za vakcinaciju.

Takođe, navedeno je da propisanu evidenciju o izvršenoj imunizaciji obavlja doktor medicine koji vrši imunizaciju, u skladu sa zakonom. U usvojenom aktu imunizacija je određena kao preventivna mera zaštite lica od zaraznih bolesti, davanjem vakcina i/ili imunoglobulina humanog porekla, imunobioloških preparada koji saddrže specifična antitela i monoklonskih antitela.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Parlament je, takođe, dao pristanak za izbor Maje Vadnjal, koja se prvi put bira na sudijsku funkciju u Prekršajni apelacioni sud, a potvrdio je i sporazume Srbije sa Kanadom, Jermenijom, Gruzijom i Ukrajinom u raznim oblastima.

Poslanici su time završili sednicu, a već u utorak, 21. aprila, ih očekuje nova, na kojoj će debatovati o nekoliko zakonskih predloga - o žičarama za transport lica, o ugovorima o prevozu u želežničkom saobraćaju, o upotrebi znakovnog jezika, o izmenama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

(Telegraf.rs /  Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kontra Masa

    17. april 2015 | 16:24

    Blago Vama ncitanima...! Koji ne znate da su male boginje kod male dece prakticno bezopasna bolest, a vakcina protiv morbila moze izazvati teske posledice u vidu autoimunih bolesti i ostecenja nervnog sistema! To su znali jos i nasi nepismeni preci i govorili, ako boginje ne izbiju napolje, ostace unutra i napravice stetu! Upravo se tako odvija situacija posle vakcine, jer se dobija blag oblik boginja, ali sa mogucim teskim posledicama posle vise nedelja ili meseci. Ali ako Vi pismeni imate procenat od uvoza vakcina onda vas mi svi razumemo.... Pazite jedino da vam sutra nesto drugo ne uvale pod obavezno i zakonom predvidjeno....

  • Vladanko

    17. april 2015 | 15:15

    Hvala, ali ne hvala! Da vidim tog koji ce da me natera da vakcinisem dete raznim otrovima!!!

  • flipnotik

    17. april 2015 | 18:26

    I sta sad - posaljem dete u skolu a ono mi se vrati otrovano tamo nekom "tenderskom" vakcinom jer ne treba saglasnost roditelja da bi ga izboli?! Sta su moja deca - kerovi koje ce prisilno pelcovati kako ko stigne?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA