SRBIJO, DA LI TE JE STID? Od ratnog heroja postao beskućnik! (FOTO)

Bolesnog oficira Slobodana Rajčevića, admirala Vojske Jugoslavije, s ženom operisanom od raka i bratom bez jedne noge izbacuju iz stana i šalju u Crnu Goru, gde nemaju ni zdravstvenu zaštitu

  • 78

Oficir koji je služeći otadžbini šest puta odlikovan i dva puta vanredno unapređivan, admiral Slobodan Rajčević moraće iz "službenog" stana u beogradskoj Ulici braće Jerković 117, koji plaća svakog meseca oko 100 evra, da se iseli.

Naime, odluka Apelacionog suda, koji je preinačio presudu Prvog opštinskog suda, a bila je u korist admirala, koji je od 2005. u penziji postala je izvršna, te je jedino čemu Slobodan još može da se nada - revizija postupka pred Apelacionim sudom, pišu "Večernje novosti".

Policija je došla u minuli petak na Slobodanova vrata da uzme službeni pištolj i lovačku pušku, kako slučajno ne bi pravio probleme sudskim izvršiteljima. Obećao je da će u subotu sam oružje doneti u policijsku stanicu.

Rajčevići su poreklom iz Smokovića kraj Zadra, odakle ih je "Oluja" oduvala. Slobodan je kao kapetan fregate 1991. službovao u Šibeniku. Bio je komandant granične brigade. Zahvaljujući zaštiti njegovih brodova, JNA je vršila evakuaciju svog ljudstva i tehnike iz luka u Sloveniji i Hrvatskoj. Učestvovao je u ratnim operacijama na celom akvatoriju 1991. i ranjen je u ruku.

Nakon prelaska flote u Crnu Goru, bio je prvo komandant granične brigade na moru, kopnu i reci sa štabom u Ulcinju. U Baru je 1993. godine dobio stan od 49 kvadrata, a potom je u Tivtu bio komandant flotile, pa načelnik Štaba flote i načelnik operative u Komandi mornarice.

Foto: novosti.rs Foto: novosti.rs

Septembra 1999. godine došao je na službu u Generalštab VJ u Beogradu. U vreme kada je načelnik Generalštaba bio Nebojša Pavković, admiral Rajčević je imenovan za njegovog pomoćnika za mornaricu. Praktično, bio je treći čovek vojske.

Tri godine kasnije dobio je u Beogradu "službeni" stan od 59 kvadrata. U rešenju je pisalo da ova stambena jedinica rešava "pitanje porodičnog zbrinjavanja" admirala Rajčevića. Usledilo je, 2005. godine, penzionisanje "kadrova koji mirišu na barut".

Foto: novosti.rs Foto: novosti.rs

- Poslali su me u penziju u 53. godini, "po potrebi službe" - priča Rajčević. - Neku godinu kasnije promenjen je Pravilnik o zbrinjavanju vojnih lica i ja sam izgubio pravo na stan. Na sudu sam se obreo 2007. dokazujući da je moj stan pribavljen iz Fonda solidarnosti aktivnih vojnih lica 1995. i da kao takav nikako nije mogao biti preimenovan u "službeni". Podatke o stanu, nažalost, nisam mogao da dobijem od kolega iz Vojnograđevinske direkcije, već sam morao da pišem kancelariji Rodoljuba Šabića i oni su na osnovu Zakona o dostupnosti informacija dobili ovaj papir. Zahvaljujući njemu sam i dobio spor pred Prvim opštinskim sudom. Ministarstvo odbrane se žalilo i Apelacioni sud je preinačio ovu odluku. Utemeljenje Apelacionog suda da to uradi bilo je što imam stan u Baru od 49 kvadrata.

Slobodan Rajčević je u međuvremenu oboleo od dijabetesa i insulinski je zavisnik. Izgubio je vid na jednom oku. Ima i neuropatiju. U stanu sa njim živi supruga koja je dva puta operisana od kancera i brat kome su odsekli nogu zbog šećerne bolesti.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- Stan iz Bara sam nudio Ministarstvu odbrane iako mi tamo stanuje ćerka - nastavlja svoju ispovest admiral. - Pravdali su se da oni ne mogu da ga uzmu jer je na teritoriji Crne Gore, a pre petnaestak dana su mi preporučili da ga prodam, da za te pare kupim neki u Srbiji i da ga ponudim Ministarstvu odbrane u razmenu za konačno rešavanje mog stambenog pitanja. Kako da ga prodam za 15 dana, nije stan bicikl?!

Dok razgovaramo sa admiralom Rajčevićem, on telefonom zove kolege da mu bar ono malo stvari neko prebaci do Kljajićeva, gde ima dalju rodbinu. Raspituje se i za cenu vozne karte do Bara.

- Pravnici iz Ministarstva odbrane savetovali su mi da napustim Srbiju i odem u Bar - nastavlja Rajčević. - Objašnjavao sam da nemam crnogorsko državljanstvo, da nemam tamo zdravstvenu zaštitu, pokazivao sam lekarske dijagnoze, i moje i od supruge, sa VMA. Nije ih ništa ganulo. Objašnjeno mi je da mogu tamo da platim lekarske preglede, pa da im donesem račune i oni će meni navodno dati novac za lečenje. Ni sam ne mogu da verujem šta mi se događa!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Admiralu Rajčeviću, prema važećem Pravilniku o stambenom zbrinjavanju, pripada četvorosoban stan. Kada je 1999. stigao u Beograd nije ga dobio, već - "službeni" smeštaj.

Admiral Rajčević je upozoren da ne ide u Hrvatsku jer je na njihovoj poternici. U međuvremenu u ovoj republici je greškom uhapšen čovek koji se zove i preziva kao i on odmah nakon što je iz Australije došao u rodni Smoković. Hrvati su ga držali u zatvoru dok nisu ustanovili grešku.

Prijavio se za kredit Ministarstva odbrane 2002. godine, kako bi pribavio odgovarajući stan. Bio je na prvom mestu liste. Nažalost, ideja o zajmu kao načinu da se vojnim licima reši stambeno pitanje je propala. Niko od vojnih lica zajam nije dobio jer nije bilo novca, već su svi vraćeni na zajedničku listu čekanja. Admiral više i ne zna "na kom mestu čeka"...

- Kada su me iz Ministarstva odbrane tužili objasnili su mi da se moj stambeni slučaj vodi na dva različita koloseka. Jedan kolosek je stan iz kojeg hoće da me izbace jer mi kao "službeni" ne pripada, a drugi kolosek je stan koji treba da mi dodele, a za koji nema para. Zvuči kao šala, ali nije - završio je priču za "Novosti" admiral Rajčević.

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kazo

    27. april 2015 | 13:06

    to bi najbolje opisala pjesma Beogradskog Sindikata kad kazu dzaba mi ordenje kad niko me ne poznaje...tako i ovde...sad da bude rat ja ne bi isao u njega,samo iz ovih razloga..kad treba braniti drzavu svi im trebamo njihovi smo heroji, a kad se zavrsi rat,drzava odma zaboravi na njih , kao d aih nikad bilo nije..taj odnos prema borcima je sramotan, i nikad zbog toga ne bi isao u rat , ja da ginem, a oni da se gotive u fotelji , a borci nemaju gde da zive drzava cuti..i nije ovaj covjek jedini..ima ih stotine jos...drzava moze dati 50mill eura napraviti 10 zgrada po 50-60 stanova i dosta bi se pomoglo pogotovo invalidima...barem im drzava toliko moze pomoci..ali ne...

  • Ipe

    27. april 2015 | 12:56

    Bruka,bruka i BRUKA!!! Samo ovo mogu da kazem. Srbijo imas li obraza ili si i zadnji milimetar lica dala djavolu pod kiriju. Heroji nam idu na ulicu a oni koji su nas bombardovali mogu slobodno da prolaze i da se vozikaju preko nase teritorije. Uzas!!!

  • sNENA

    27. april 2015 | 12:58

    O D G O V O R N I stidite se!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA