SRBI GLAVNA ATRAKCIJA U BEČU: Okretali se prasići i igralo kolo za 1.maj! (VIDEO)

Zbog narodne muzike koju su svirali uživo, nacionalnih kola i prasića na ražnju, Srbi su bili najveća atrakcija u Beču

Srbi u Beču i Lincu proslavili su juče 1. maj uglavnom u prirodi ili na obali Dunava gde su uživali u pesmi i igri, rostiljanju, ali i okretanju prasića i jaganjaca na ražnju, što je bila posebna atrakcija za Bečlije.

 

U nacionalnom parku Lobau, pokrajte Dunava, kulturno umetnička društva "Jedinstvo", "Bambi" i "Bora Stanković" okupili su svoje članove i družili su na praznik rada.

 

Zbog muzike koju su svirali uživo i nacionalnih kola, koje su igrali, bili su atrakcija za prolaznike.

 

Takođe, pokraj Dunava veliki broj Srba iskoristilo je za izlet i roštiljanje u prirodi. Na mestima, na kojima je dozvoljeno, okretali su prasiće i jagnjiće, što je takodje posebna atrakcija za Bečlije.

 

Foto: Flickr/Jun Seita

Foto: Flickr/Jun Seita

 

Prema ustaljenoj tradiciji, na takozvanoj Carskoj livadi, u bečkom Prateru, postavljene su bine u organizaciji levičarskih stranaka, na kojima su se smenjivali muzičari raznih žanrova.

 

U Beču, u jutarnjim satima, Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) održala je tradicionalni prvomajski marš, kojem se odazvalo oko 100.000 ljudi.

 

U Lincu su, na tradicionalnom maršu SPO, učestvovali i predstavnici srpskih klubova i bez obzira što su mnogi iskoristili prvomajske praznike da otputuju u maticu, sa obeležijima Srbije i svojih udurženja organizovano su došli članovi klubova Vidovdan, Nikola Tesla, Ostrog i Mlava, kao i predstavnici drugih udruženja iz nekadašnje zajdničke države.

 

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lena

    2. maj 2015 | 11:02

    A gdje su Austrijanci ? Ne druze se sa nama ? Oni nama kazu da smo "Cuse", to je pogrdno ime za Srbe. Da li ste to znali ?? Toliko o austrijskom Respektu prema nasem Narodu. A naravno da smo Atrakcija, za njih je peceno prase i nase Kolo primitivno i lici na Cirkus. Hocete smijeti moj Komentar objaviti ili se bojite istine ?

  • Dr_sokrates

    2. maj 2015 | 14:20

    Dotični koji sebe smatraju gospodom., koji ne jedu prasetinu i ne slušaju narodnjake uz ladno pivce i ne cupkaju naravno uz kolce sa violinom.. neka kupe kokice i neka odu bečku operu ili pozorište pa nek budu gospoda... a ja ću uvek uz ladno pivce prase na ražnju i romsko-srpsku muziku na nekom bečkom izletištu da uživam sa ovima što nisu gospoda. ;)

  • Sonja

    2. maj 2015 | 10:56

    Malo smo im pokazali nase cuvene kulturne hepeninge koji se zovu: Slaninijada,kobasicijada,kupusijada,cvarkijada i sve ostalo sto je vezano za digestivni aistem,a nema veze sa mozgom. Sigurno su nam se gradjani Beca "divili".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA