ZA OVAJ SRPSKI MANASTIR ČUO JE CEO SVET: A evo i šta ga je proslavilo (VIDEO)

U manastiru Tvrdoš, koji se nalazi nedaleko od Trebinja, oduvek se pravilo dobro vino, po kome je manastir i danas veoma poznat. Podrumi i hrastove bačve potiču još iz XVI veka

  • 10

Manastir Tvrdoš, koji se nalazi nedaleko od Trebinja u Republici Srpskoj, sedište je Hercegovačko-zahumske eparhije. Manastir je podignut na temeljima prvobitne male crkve iz 4. veka, u vreme Konstantina Velikog, pre nego sto su Srbi primili hrišćanstvo, što govori o tradiciji i dugovečnosti hrišćanstva na prostorima Hercegovine.

OVO JE JEDAN OD NAJLEPŠIH SRPSKIH GRADOVA, A NIJE U SRBIJI: Pogledajte zašto ga turisti obožavaju! (VIDEO)

Temelji te crkve se mogu videti u manastiru, jer je deo poda manastira uređen u staklu, tako da se kroz te "prozore" na podu vide temelji prastare crkve. Tvrdoš sa ruševinama starog manastira leži na krševitoj uzvisini uz put koji iz Trebinja vodi u Ljubinje.

Manastir Tvrdoš podignut je oko 1509. godine a 1517. godine ga je freskama ukrasio dubrovački živopisac Vice Lovrov. U drugoj polovini XVI i XVII veku živeli su u Tvrdošu hercegovački mitropoliti. Odatle potiče ime Trebinjskoj eparhiji.

U sukobu sa Turcima, Mleci su razorili Tvrdoš 1694. godine. Prvih godina 18. veka bilo je nekoliko pokušaja da se obnovi razoreni manastir. U tom nastojanju istakao se je mitropolit Nektarije i iguman Isaije. Po ostacima i cvrstom zidu oko manastira se vidi da je Tvrdoš bio spreman i za obranu od napadača.

U unutrašnjosti se među ruševinama mogu videti temelji stare crkve, koja je bila bazilika sa tri broda. Dva pobočna broda su nešto kraća od srednjeg broda, koji je narteksom produžen na zapadnu stranu. Današnja crkva je sagrađena 1924. godine. U manastiru Tvrdoš podvizavao se Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac i jedan od svetitelja Srpske pravoslavne crkve.

Foto: Wikipedia/ВФП Foto: Wikipedia/ВФП

U manastiru se oduvek pravilo dobro vino, po kome je manastir i danas veoma poznat. Podrumi i hrastove bačve potiču još iz XVI veka. Nakon poslednje obnove života u manastiru.

Tvrdoški vranac se pročuo berbom iz 2003, koja je bila posebna. Nakon toga, monasi predvođeni igumanom jeromonahom Savom, uspevaju da obnove vinograde u trebinjskom i podignu nove zasade u obližnjem Petrovom i Popovom polju i modernizuju proces proizvodnje najmodernijom tehnologijom.

Tako je u manastirkom kompleksu, na desetak metara od starog podruma ukopan novi, koji je iako savremen, sa druge strane savršeno uklopljen u ambijent manastira. Visinska razlika postojećih nivoa omogućuje i gravitacioni transport vina u procesu prerade, što proizvodni koncept Tvrdoša čini kompletnim.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    11. jun 2015 | 23:33

    Prosle godine sam sa suprugom ka moru putovao kroz RS i nocio u pedivnom gradu Trebinju, u hotelu eparhije Zahumsko-hercegovacke, Platani.Ujutru smo posetili kompleks gde pociva Jovan Ducic, Crkvina iznad Trebinja i popili kafu u prelepom kaficu sa carobnim pogledom na grad pod Leotarom.Odusevljeni lepotom grada, pozitivnom atmosferom a pre svega divnim ljudima ove godine planiramo da odemo u Trebinje na neki dan i posetimo manastir Tvrdos...Iskreno ovaj grad preporucuju svima da posete!

  • Damir

    12. jun 2015 | 00:26

    Kada ukines politiku i druge stvari, svasta se desi. Trebinje, Republika Srpska, BiH. Kada sa "svake strane" sklopis ono najbolje, onda shvatis koliko je BiH bogata zemlja, i sta sve ima. A jedan od najvecih bisera - Trebinje. Biser Hercegovine, biser Republike Srpske, biser Bosne i Hercegovine. Bosnjak sam, Sarajlija, ali uzivam da obilazim svoju zemlju, hocu da vidim i srpsko, i hrvatsko, a i svoje. Sljedeca destinacija - Etno selo u Bjeljini. Obilazite, putujte, vidite drugacije, druzite se s ljudima - od tog nista bolje nema.

  • J

    11. jun 2015 | 23:55

    Divan i poseban manastir.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA