DANKE DOJČLAND: Moćno nemačko oružje stiže u Zagreb! (FOTO) (VIDEO)

Pancerhaubice 2000 ili skraćeno PzH 2000 je nemački 155 milimetarni samohodni top koji je razvijen za potrebe nemačke vojske. PzH 2000 je jedan od najmodernijih i najboljih artiljerijskih sastava

  • 92

Republika Hrvatska 4. avgusta u Zagrebu prirediti vojnu paradu povodom proslave 20. godišnjice "Oluje", a najveće zvezde ovog događaja trebale bi da budu dva samohodna nemačka topa PzH 2000.

HRVATI NE ZNAJU KAKO DA PROSLAVE OLUJU: Vlada osniva državni odbor koji će doneti odluku!

Hrvatskom "Jutarnjem listu" potvrđeno da će do parade dva topa stići iz Nemačke. Inače, Hrvatska je od Nemačke kupila 12 tih topova koje spadaju u strateško artiljerijsko naoružanje.

Pancerhaubice 2000 ili skraćeno PzH 2000 je nemački 155 milimetarni samohodni top koji je razvijen za potrebe nemačke vojske. PzH 2000 je jedan od najmodernijih i najboljih artiljerijskih sastava. Ima veliku brzinu paljbe, može da ispuca tri granate za 9 sekundi, deset granata za 56 sekundi i može da ispuca od 10 do 13 granata u minuti.

Foto: Wikipedia / Sonaz Foto: Wikipedia / Sonaz

Oklopno telo i kupola PzH 2000 je zavarene konstrukcije pancirnog čelika. U prednjem desnom delu tela vozila mesto je za vozača s čije je leve strane ugrađena pogonska grupa. U zadnjem delu tela vozila ugrađena je kupola sa glavnim oružjem i sastavima za upravljanje paljbom i navigaciju.

Vozač ima jednodelni poklopac-vrata koji se otvara prema gore za vožnju s otvorenim poklopcem. Ispred sebe ima ugrađena dva periskopa koji omogućuju opservaciju ispred vozila za mogućnost vožnje sa spuštenim poklopcem.

Jedan od dnevnih periskopa može da se zameni pasivnim noćnim periskopom. Vozač takođe može da izlazi kroz vrata sa zadnje strane odeljenja, što pruža dodatnu sigurnost pri brzom napuštanju vozila.

Foto: Wikimedia / Master Sgt. John E. Lasky, U.S. Air Force Foto: Wikimedia / Master Sgt. John E. Lasky, U.S. Air Force

Glavno naoružanje čini 155 milimetarski top. Cev dužine 52 kalibra (8.060 milimetra), volumena barutne komore 23 litre, završava na ustima s višekanalnom plinskom kočnicom, a stakloplastični ekstraktor barutnih plinova je ugrađen u daljnjem delu bliže barutnoj komori.

Protivtrzajući sastav je zaštićen oklopnom zaštitom, a izgled zaštite je prilagođen celokupnom dizajnu oružja.

Cev koja prelazi prednji kraj vozila za svega 3,3 metra što vozilu omogućuje dobru mobilnost i kretanje po lošem terenu.

Pogledajte video:

YouTube / GermanMilitaryPower

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    6. jun 2015 | 16:48

    Tako je Mirko ponizno se zahvali kao i tvoji preci.Mali ste bili mali ostali hvala ti Bože što sam Srbin...

  • Ajde BREEE

    6. jun 2015 | 15:59

    Pa ko će kome nego svoj svome,,

  • ProrokTarabic

    6. jun 2015 | 18:26

    Hvala vam braco Rusi jer ste nas opljackali za 5 meseci samo na nafti 200 miliona eura,jer ste uzeli NIS sa 400posto manjom cenom ,jer placamo spuplji gas od Madjarske za 60posto.HVALA! E srbi kad cete se opametiti?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA