ČETIRI VEKA DOMA ROMANOVIH: Izložba ''Buđenje sećanja'' u kripti Hrama Svetog Save

Izložba će nakon svečanog otvaranja biti otvorena za javnost u periodu od 17. do 30. jula ove godine.

  • 5

Povodom navršenih 400 godina od stupanja na ruski presto dinastije Romanovih, na dan mučeništva i proslavljenja SV. CARA NIKOLAJA DRUGOG ROMANOVA i Njegove porodice i sapatnika u stradalništvu, 17. jula 2015. godine u 12 časova biće otvorena izložba „Četiri veka doma Romanovih – Buđenje sećanja“ u kripti Spomen Hrama Svetog Save nakon Svete Arhijerejske Liturgije koju će služiti Patrijarh Srpski Irinej istog dana u 9 časova u velikoj crkvi Spomen Hrama.

Srpski narod sa Rusijom povezuju brojne niti tokom vladavine Romanovih, posebno za vreme ratova oslobođenja i nezavisnosti, odnosno Velikog rata, kada je Nikolaj Drugi stao u zaštitu Srbije u vreme kada joj je pretilo uništenje. Izložba je koncipirana kao podsetnik i skup vizuelnih beleški koje ukazuju na činjenicu da je period vladavine Romanovih ostavio dubok trag u istoriji ne samo Ruskog carstva, već i čitavog sveta. Car i Njegov dom, kao svetitelji uneti su u Sabornik svetih Ruske Pravoslavne Crkve i predstavljaju simbol stradanja i ikonu ljudske izdržljivosti.

Postavka je sklopljena iz bloka istorijskih fotografija Karla Bule, koji je u dužem periodu bio zvanični fotograf Carskog dvora, a delom od originalnih fotografija, reprodukcija, kopija umetničkih slika, grafika i drugih ilustrativnih materijala.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Izložba „Četiri veka doma Romanovih – Buđenje sećanja“ održava se u organizaciji Društva za podizanje Hrama Svetog Save, na čijem se čelu nalaze Patrijarh Srpski i Predsednik Republike. Izložba će nakon svečanog otvaranja biti otvorena za javnost u periodu od 17. do 30. jula ove godine.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zivorad iz Lajkovca

    14. jul 2015 | 16:59

    Jakov Sverdlov je bio egzekutor cara, carice i neduzne njihove dece. Za taj koljacev cin dobio je grad Ekaterinburg naziv Sverdlovsk. To je maaaaali dio istine o "crvenima".

  • Kristina

    29. jul 2015 | 17:23

    Da li izlozba traje i 30. ?

  • питање

    18. jul 2015 | 17:24

    Када је отворена изложба, од колико до колико сати сваког дана? То није небитно за оне који долазе са стране, поготово по оваквим врућинама.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA