OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA NIKOLE TESLE: Evo zašto iz svake njegove beležnice fali po nekoliko strana!

- Trebalo mi je dve godine da prelistam i zavedem Teslinu arhivu, koja nije imala svoj registar. Tada sam video da je američka tajna policija FBI iz svakog Teslinog projekta i izuma cepala i uzela od po tri do četiri strane - priseća se Sava Sremac, američki inženjer iz Vašingtona, srpskog porekla

  • 27

Prvi sam u Jugoslaviji otvorio kovčege sa arhivom Nikole Tesle, koji su brodom "Srbija" stigli iz Amerike. Bio sam uzbuđen kao da sam otkrio sve tajne sveta. Čitajući Tesline zapise i njegove jedinstvene ideje, osećao sam se kao da se Tesla i ja celog života znamo i to kao dva iskrena prijatelja. Bio sam, međutim, iznenađen, čak i uplašen, kada sam video da su delovi beležaka ovog genija iscepani i pokradeni. Amerikanci su ga mrtvog pokrali!

Ovom svojom najvećom životnom impresijom, Sava Sremac, američki inženjer iz Vašingtona, srpskog porekla, danas penzioner iz sela Crepaja, prenosi u Večernjim novostima delove svoje knjige memoara "Uspomene".

Sa delom Nikole Tesle se, otkriva nam, sreo u vreme dok je radio u beogradskom institutu koji nosi njegovo ime. Imao je tek dvadesetak godina kada su mu direktori rekli da pregleda svih Teslinih ogromnih sedam sanduka literature, zapisa, skica, naučnih beležaka i projekata.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Trebalo mi je dve godine da prelistam i zavedem Teslinu arhivu, koja nije imala svoj registar. Tada sam video da je američka tajna policija FBI iz svakog Teslinog projekta i izuma cepala i uzela od po tri do četiri strane - priseća se Sremac.

- FBI je po nalogu vlasti istraživao Teslinu dokumentaciju i iz nje vadio beleške koje su procenjene kao opasne ili jako interesantne za budućnost Amerike.

Foto: Wikimedia/radiographics.rsna.org Foto: Wikimedia/radiographics.rsna.org

Ovaj Banaćanin je rođen 1932. godine, u porodici koja vodi poreklo od ruske familije Romanovih i od porodice slavnog pisca Stevana Sremca. Školovao se u Beogradu, gde su mu elektrotehnika, radio tehnika a kasnije i kompjuteri postali glavni smisao života.

(Telegraf.rs/Izvor: Večernje Novosti)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • T za Teslu...

    26. jul 2015 | 13:29

    Tih par listova nije ništa u odnosu na ono sto je ostalo u njegovoj glavi...

  • Lila

    26. jul 2015 | 11:56

    Lesinari!!!

  • Patriota

    26. jul 2015 | 13:07

    Nazalost pokrali su ga mnogo puta,tri puta palili laboratorije,ali ni dan danas nemogu da provale u Tesline tajne. Samo covek sa ovog prostora koji razmislja kako zo Srbi cine samo njima svojstven nacin da pocnu od nemoguceg mogu otkriti sta je Tesla pravio. Vreme ce pokazati. Malo ljudi zna da je Dzordz Bus najstariji bio segrt kod Tesle,a po poreklu je Nemac i da ga je Tesla nalazio cesto kajo pretura njegova dokumenta. G-do americki dodjosi, jer tamo nema Amerikanaca sem Sijuksa i drugih indijanskih plemena mozete samo da kradete i lazete, ali pamet nemozete da kupite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA