ZAPAMTITE OVE MOMKE IZ SRBIJE: Stefan i Nikola su mladi pronalazači koji menjaju svet!

Podelite priču o mladim naučnicima, čiji optimizam predstavlja pozitivan primer mladim ljudima u našoj zemlji!

  • 3

Pronalazači Stefan Velja i Nikola Cvejin, njihova snaga i optimizam, spremnost da pomeraju granice su inspiracija za kratki dokumentarni film „Pronalazači Srbije“ koji premijerno pušten na Telenor YouTube kanalu.

Zaljubljenik u fiziku i programiranje, Stefan Velja je, bez ikakvog predznanja kada je u pitanju medicina, osmislio „tromb gard“, patent koji će pomoći mnogima. Podstaknut željom da pomogne ocu koji se mučio sa trombom, napravio je uređaj koji se ubacuje u odgovarajući krvni sud. Kada krvni ugrušak naleti na njega, stent ga zaustavlja i razgradi, zbog čega su vitalni organi (mozak, srce, pluća) zaštićeni od tromboembolije. Zahvaljujući ovom otkriću, Stefan je nosilac Ordena prvog reda Kraljevine Belgije, zlatne plakete moskovskog Instituta za inovacije ali i nagrađen od strane rumunskog ministarstva za razvoj i inovacije.

Osim viteške titule, Stefan se ne razlikuje mnogo od svojih vršnjaka. Svira klavir i gitaru, bavi se sportom, igra bridž sa svojom ekipom i predstavlja pozitivan primer kako uz ideju, rad i trud dolaze i veliki rezultati.

Foto: Promo Foto: Promo

Dvadesetdvogodišnji student iz Žablja, Nikola Cvejin, svoj prvi izum napravio je kada je imao samo dvanaest godina. Želeći da izbegne da se povređuje tupim noževima za duborez na času likovnog, odlučio je da sam napravi električni uređaj kojim će lakše i bezbednije obaviti svoj zadatak. Kako se ispostavilo, ova mini-mašina bila je prva svoje vrste u svetu i za nju je dobio četvorku u školi, ali i odličje Ruske Federacije i nagradu Tesla fest.

Do danas, Nikola ima čak pet zaštićenih pronalazaka, mnoštvo nagrada, a ujedno je i osnivač i predsednik Udruženja tehničke kulture iz Žablja, koje okuplja mlade istraživače.

„Kad sam bio klinac nije postojalo nijedno slično mesto na kojem bi se okupljali mladi ljudi koji žele da se bave naukom. Imao sam 18 godina kada sam pokrenuo Udruženje kako bi i drugi mogli da dođu, da podelimo svoja razmišljanja i zajednički dođemo do rešenja problema. Uvek se potrudim da im pomognem, a i oni, nesvesno, pomognu meni da rešim neki moj problem. Zajedno, učeći jedni od drugih, dalje napredujemo“, priča Nikola.

Foto: Promo Foto: Promo

Nikola nesebično deli svoje znanje i iskustvo - kroz zabavu i igru podstiče druge mlade ljude da iskoriste svoj potencijal i znanje i pretoče ih u velika dela kojima mogu da menjaju svet oko sebe.

Strast, talenat, vera i rešenost jesu vrednosti koje Telenor podržava, verujući da su ovi momci primer i podsticaj svim mladim ljudima u Srbiji da krenu u sopstvene poduhvate i ostvarivanje svojih snova. Podelite priču o mladim naučnicima, čiji optimizam predstavlja pozitivan primer mladim ljudima u našoj zemlji.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA