AUSTRALIJA DOBIJA NOVOG PREMIJERA: Ovaj čovek će zameniti konzervativnog Abota! (FOTO)

Turnbul, koji je do nedavno bio ministar za komunikacije, pozvao je Abota da podnese ostavku, pošto ga je izazvao na glasanje za predsednika stranke

  • 0

Australija će dobiti novog premijera, pošto je Malkolm Turnbul pobedio šefa vlade Tonija Abota na izborima.

Turnbul (60), multimilioner i bivši bankar, porazio je dugogodišnjeg rivala Abota, sa 54 prema 44 glasa, na izborima u Liberalnoj stranci koja predvodi vladajuću koaliciju.

Njemu je time, samo dve godine pošto je sve manje popularna Abotova vlada stupila na dužnost, otvoren put ka mestu predsednika vlade. Turnbul je izjavio da neće biti novih izbora i da će sadašnja vlada, ovog puta sa njim na čelu, izgurati ceo mandat.

ON VEĆ ČEKA NOVI IPHONE: Australijanac razapeo šator ispred radnje dve nedelje pre početka prodaje (FOTO)

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Turnbul, koji je do nedavno bio ministar za komunikacije, pozvao je Abota da podnese ostavku, pošto ga je izazvao na glasanje za predsednika stranke.

Premijer nije sposoban da obezbedi ekonomsko liderstvo kakvo našoj naciji treba - rekao je Turnbul novinarima u skupštini u Kanberi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

NOVI SPAS IZ AUSTRALIJE: Primiće 12 hiljada izbeglica i donirati 32 miliona dolara

Za razliku od Abota, koga su u Australiji smatrali, u socijalnom smislu, najkonzervativnijim premijerom u poslednjih nekoliko decenija, Turnbul želi da na čelu države bude izabrani predsednik, a ne britanski monarh, podržava homoseksualne brakove i zalaže se za strožiju politiku protiv zagađivača vazduha.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA