BODLJIKAVA ŽICA, HELIKOPTERI I KONJICA: Mađari zatvorili pružni prolaz na granici sa Srbijom (FOTO)

Mađarska policija zatvorila je pružni prolaz na srpsko-mađarskoj granici, koji su izbeglice najčešće koristile za prelazak u tu zemlju

  • 2

Mađarska policija zatvorila je popodne pružni prolaz Horgoš-Segedin, kod mesta Reska, na srpsko-mađarskoj granici, koji su izbeglice sa Bliskog istoka najčešće koristile za prelazak u tu zemlju, javio je reporter agencije AFP. Na pružni prolaz, širine oko 40 metara, postavljena je bodljikava žica.

MAĐARSKI OBRUČ: Orban poslao nekoliko stotina novih policajaca na granicu sa Srbijom

Rojters javlja da se na pruzi nagomilava policija na konjima, a taj prostor nadleću helikopteri. Pripadnici mađarske vojske su još jutros raspoređeni na tom potezu.

Pružni prelaz je zatvoren u 16:30, a od ponoći Mađarska će početi da primenjuje pooštreni zakon o granici koji ilegalni prelazak tretira kao krivično delo kažnjivo zakonom do tri godine. Policija poručuje izbeglicama da krenu kroz njive do najbližeg zvaničnog graničnog prelaza, udaljenog oko dva kilometara ka severu, javlja AP.

Agencija dodaje da je na pružnom prelazu zaustavljeno više stotina izbeglica, dok je policija postavljala bodljikavu žicu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Izveštač agencije AFP, javio je i da se kod sada zatvorenog prelaza nalazi grupa nekoliko desetina izbeglica, među kojima ima i žena i male dece.

Mađarska policija ranije danas je najavila da će taj prelaz zaštiti kontejnerima potpuno obmotanim bodljikavom žicom. Kontejneri bi trebalo da budu postavljeni u ponoć, a biće sklonjeni da prođe voz, preneo je AP.

Agencija podseća da su poslednjih meseci ljudi koji iz Srbije ulaze u Mađarsku, prelazili preko granice prugom u blizini sela Reskea, uprkos bodljikavoj žici sa obe njene strane.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U Mađarskoj će od ponoći stupiti na snagu paket amandmana kojima se pooštravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji, usvojen u parlamentu 4. septembra.

Dan uoči najavljene primene pooštrenih mera na mađarsko-srpskoj granici, kod mesta Reskea, raspoređeno je jutros pet kamiona vojnika i oklopnih vozila Hamer, javila je državna televizija M1.

Takođe za sutra, najavljena je sednica vlade Viktora Orbana na kojoj će se raspravljati o mogunćnosti proglašenja vanredne situacije, preneo je radio Slobodna Evropa.

Novine koje nove mere podrazumevaju su i učešće vojske u kontroli granice, krivično gonjenje onih koji su je ilegalno prešli, kao i ubrzani procesi razmatranja zahteva za azil.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    14. septembar 2015 | 20:51

    Хоће ли избеглице презимити, или не дај боже остати у Србији?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA