PRETI NAM NOVA EKONOMSKA KRIZA: Sedma najveća ekonomija na svetu u opasnosti, proglasili je SMEĆEM!

Ova zemlja proživljava "krupnu nesigurnost i izložena je pogubnim poslovnim, finansijskim ili ekonomskim prilikama koje bi mogle prouzrokovati njenu nesposobnost da ispunjava svoje finansijske obaveze"

  • 4

Prošle srede je "Standard&Poor’s" brazilskim državnim obveznicama odredio rejting "smeća". U međuvremenu, Amerika se oporavila, dolar je postao tražena roba, cena mu je porasla, a dolarska plima za BRIKS i druge zemlje u razvoju preokrenula se u oseku.

PUTIN PRAVI NAJVEĆU SVETSKU SILU: Posle Kine, u PAKT ušle i OVE DVE VELIKE ZEMLJE!

Zajedno s drugim zemljama BRIKS-a - Rusijom, Indijom, Kinom i Južnom Afrikom, Brazil je još letos "upućivao izazov svetskom finansijskom poretku" (Al Džazira Amerika), "gradio alternativni globalni poredak" (Hufington Post) i "prekidao dominaciju zapadnih velesila" (RT.com).

Ipak, prošle srede je agencija za kredistni rejting "Standard & Poor’s" obveznicama brazilske države odredila rejting "smeća", što znači da ta zemlja proživljava "krupnu nesigurnost i da je izložena pogubnim poslovnim, finansijskim ili ekonomskim prilikama koje bi mogle prouzrokovati njenu nesposobnost da ispunjava svoje finansijske obaveze".

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Letos je, naime, postala operativna Nova razvojna banka (NDB, sa sedištem u Šangaju) koju je sa sto milijardi dolara kapitala BRIKS osnovao "kako bi uspostavio konkurenciju Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, multilateralnim institucijama kojima dominiraju SAD i Evropa".

Ni tri meseca posle Rusija velikom brzinom troši državne zalihe, kineski rast se usporava, a Brazil se nalazi na korak od "bankrota". Kako je to moglo da se dogodi?

Najavljuju li ta zbivanja neke opasne promene u globalnoj ekonomiji? Je li srozavanje Brazila, sedme po snazi svetske ekonomije sa 200 miliona stanovnika, u "smeće" samo početak nekog većeg svetskog ekonomskog i političkog potresa?

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Nije reč samo o BRIKS-u, premda bi već i njegova ekonomska veličina bila dovoljna za zabrinutost. Većina "ekonomija u nastajanju" (eng. emerging) i "zemalja u razvoju" (eng. developing), koje se snažno oslanjaju na izvoz sirovina, hrane i energenata, našla se naglo u velikim problemima: prodaja u inostranstvu im se smanjila, cene njihove robe su potonule, valute im brzo gube vrednost, pogodila ih je deflacija, državni im proračuni propadaju u deficite, a cena zaduživanja astronomski raste. Prinos na brazilske državne obveznice uoči degradacije bio je gotovo 15 odsto!

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • fcb

    15. septembar 2015 | 13:02

    bilo bi neobicno da je drugacije nego ajde krizo naprijed ne ozuvaj se

  • SouthBAČKA

    15. septembar 2015 | 13:11

    Šteta što nije ta banka otvorena ovde u Srbiji. Nismo članica BRIKS ali sama lokacija je izazovna. Ne u BGD već negde sporedno.

  • Перагеније

    15. septembar 2015 | 12:44

    Једини начин за спас: за почетак, независне берзе и алтернативне валуте за земље БРИКСа. Све остало је под контролом и манипулацијом англосексонаца.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA