IZBEGLICE KRENULE KA HRVATSKOJ: Policija preusmerava autobuse, ovo je nova ruta migranata!

Vozačima je rečeno da se ne zaustavljaju sve dok migrante ne prebace do granice s Hrvatskom, a policija sve autobuse koji su eventualno krenuli ka granici s Mađarskom preusmerava ka Hrvatskoj

  • 33

Autobusi koji su prethodnih dana prevozili izbeglice iz Preševa ka granici sa Mađarskom preusmeravaju se na Šid i granicu s Hrvatskom.

DELE IM LETKE SA UPUTSTVIMA: Izbeglice MASOVNO skreću u Hrvatsku!

Reporteri srpskih medija koji se nalaze u Preševu jedan od vozača je rekao da im je naloženo da sve izbeglice prevoze ka Šidu.

Na autobuskoj stanici nalazi se više autobusa spremnih za pokret, a na tablama piše Šid.

Do ove dramatične promene u ruti došlo je posle današnjeg zatvaranja graničnih prelaza između Srbije i Mađarske, usled čega su stotine migranata ostali "zarobljeni" u pograničnom područuju.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Kako pišu pojedini mediji, vozačima je rečeno da se ne zaustavljaju sve dok migrante ne prebace do granice s Hrvatskom. Osim toga, policija sve autobuse koji su eventualno krenuli ka granici s Mađarskom preusmerava ka Hrvatskoj.

Nakon što je Mađarska odlučila da zatvori svoje granice, Fejsbuk grupa "Aviod Hungary - Migration news" (Izbegavajte Mađarsku - vesti o izbeglicama) pripremila je karte s alternativnim rutama koje se u obliku letaka dele izbeglicama na makedonskoj granici.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Naše komšije ove promene neće dočekati nespremne: pri prvim naznakama da bi koliko ovih dana Hrvatska mogla postati nova željena destinacija izbeglica sa Bliskog istoka ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić naglasio je kako je Hrvatska u stalnom kontaktu sa susednim zemljama i ponovio da će, ako dođe do velikog izbegličkog talasa, njihov sistem kojim je utvrđen način postupanja svih segmenta državne administracije, kao i koordinacije s nevladinim sektorom i svima koji mogu pomoći, biti vrlo brzo aktiviran.

- Ako dođe do masovnog priliva izbeglica koji se broji u hiljadama, naravno da je to trenutak kad se više ne mogu primenjivati redovne, odnosno regularne mere koje policija uspešno sprovodi na granici - kazao je Ostojić.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pomoćnik upravnika policije i načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar takođe je napomenuno da je hrvatska policija spremna za mogući izbeglički udar i da sa svojim kapacitetima "može izdržati prvi imigrantski talas".

Naša policija broji oko 20.000 policajaca, dok u graničnoj policiji ima njih oko 6.000, ali smo pripremili i plansku ispomoć, odnosno preusmeravanje jednog dela ljudi iz unutrašnjosti. Isto tako smo angažovali i našu mobilnu jedinicu", istakao je Sokolar.

Ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić je rekla da Hrvatska može, ako talas izbeglica stigne na njenu teritoriju, da koristi resurse koje je koristila prošle godine prilikom poplava koje su pogodile Slavoniju.

Portparolka UNHCR-a Melisa Fleming smatra da bi izbeglice koje žele azil u EU, mogle potražiti novu rutu, pošto je Mađarska u potpunosti onemogućila ulazak na svoju teritoriju. Ona je napomenula da je njena agencija u kontaktu s nekolicinom zemalja, koje nije imenovala.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Izvor: N1/ jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    15. septembar 2015 | 21:18

    Eto i vama malo rvatima sa pokazete svoje gostoprimstvo prema muslimanskim narodima ☆☆☆

  • Gile

    15. septembar 2015 | 21:16

    Proterase 300.000 Srba, kad za dvadeset godina nestadose sa mape, prenaselice ih sirijci!! Za par godina će biti crna nacija u Evropi :)

  • Renegejd

    15. septembar 2015 | 21:38

    Izbegli Srbi,koji ne mogu da ostvare pravo na kuće i stanove,ili koji neće da se vraćaju u "lijepu njihovu "neka poklanjaju ili useljavaju izbeglice u njihove domove,neka izbeglice rade i obrađuju zemlju.....jer hvati su poznati kao gostoprimljiva i visenacionalna država EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA