I TO SE DOGODILO: Privatnom IZVRŠITELJU ZABRANJEN RAD zbog zloupotrebe!

Ivana Stevića iz Beograda će ovih dana ministar pravde Nikola Selaković razrešiti svih dužnosti

  • 1

Privatnom izvršitelju iz Beograda Ivanu Steviću trajno je zabranjen rad zbog utvrđenih zloupotreba sa antidatiranjem komunalnih predmeta privatnog parkig preduzeća "Metroparking", njegov slučaj je prijavljen i tužilaštvu za organizovani kriminal, saznaje Tanjug.

Narednih dana Stevića će razrešiti dužnosti ministar pravde Nikola Selaković na čiju je inicijativu pokrenut postupak za njegovo razrešenje, rečeno je Tanjugu u ministarstvu.

Ivan Stević će biti prvi privatni izvršitelj koji je razrešen te dužnosti, od kada je 2011. godine ta profesija uvedena u pravosudni sistem Srbije.

Trajnu zabranu obavljanja delatnosti Steviću, koji je imenovan 5. maja 2012. godine, izrekla je mešovatita Disciplinska komisija, nakon sprovedenog postupka za razrešenje koji je inicirao Selaković.

Predlog za razrešenje Stevića, ministar je podneo pošto je primio izveštaj Sektora za pravosuđe Ministarstva pravde koji je nadzorom nad radom kancelarije tog izvršitelja utvrdio nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Naime, utvrđeno je da je Stević nesavesnim radom izvršio zloupotrebe, tako što je antidatirao komunalne predmete privatnog parkig preduzeća "Metroparking", na osnovu kojih je uzeo avans od 45.000 evra.

Od oko 1.130 predmeta tog parking preduzeća, Stević je u određenim slučajevima promenio datum prijema sa januara i februara ove godine na 25. decembar 2014. godine - dan ranije pre nego što su 26. decembra na snagu stupile Izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju o ravnomernoj raspodeli predmeta među izvršiteljima, koju vrši Komora izvršitelja.

Tako je nezakonito za sebe pribavio više od 1.000 predmeta.

Informacije o ovom slučaju poslate su Tužilaštvu za organizovani kriminal, s obzirom da zakon nije prekršio samo izvršitelj, već i preduzeće sa kojim je protivzakonito sarađivao.

Savetnik za medije Komore izvršitelja Ivan Milošević rekao je danas Tanjugu da Komora zajedno sa Ministarstvom pravde kontinuirano kontroliše rad svih izvršitelja reaguje na svaki prigovor dužnika i građana koji smatraju da su oštećeni.

Foto: sxc.hu/creationc Foto: sxc.hu/creationc

- Za sveki osnovan prigovor pokrećemo disciplinske postupke, jer izvršitelji moraju biti apsolutno odgovorni u obavljanju svog posla, s obzirom da im je država poverila izuzetno bitan deo svojih ovlašćenja - istakao je Milošević i pozvao građane da svaku nepravilnost u radu izvršitelja bez oklevanja prijave Komori.

Prema njegovim rečima, sistem izvršenja je važna karika u vladavini prava, jer je pravda dostignuta tek kada se doneta presuda i izvrši.

Upravo zbog toga, kako je dodao Komora ne sme i ne može da dozvoli da bilo koji izvršitelj nekažnjeno krši zakon i time nanese štetu profesiji u celini.

Preduzeće "Metroparking" je prvo privatno preduzeće u Srbiji koje obavlja kompletnu delatnost iz oblasti parking usluga.

Osnovano 2005. godine u Beogradu. Ima 130 zaposlenih, a delatnost obavlja u više gradova na teritoriji Srbije i država u regionu.

Poseduje kapacitete za kompletan proces rešenja stacionarnog saobraćaja i parkiranja u gradovima, od izrade studijske dokumentacije do realizacije projekata i održavanja sistema.

Pod kontrolom je 4.600 parking mesta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • leskovčanin

    29. septembar 2015 | 10:45

    U leskovcu metroparking jug doo leskovac koga je osnovao metroparking doo beograd duguje na ime neuplaćenog pdv-a poreskoj upravi preko 15,5 miliona dinara. Navedeni iznos je utvrđen kontrolom poreske uprave u periodu april-maj. Do danas nije pokrenuta prijava protiv odgovornih za utaju poreza

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA