POROĐAJ NE POSKUPLJUJE: Cena epidurala u "Narodnom frontu" ostaje ista!

Predlog "Narodnog fronta" da epidural poskupi sa 12.000 na 15.000 dinara neće prihvatiti Upravni odbor te ustanove, a Republička stručna komisija definisaće najnižu cenu za tu uslugu koju će sve zdravstvene ustanove morati da poštuju

  • 5

Epiduralna anestezija neće poskupeti, saznaje Telegraf u Ministarstvu zdravlja Srbije. Podsetimo, neki mediji su objavili da poskupljuje porođaj uz epiduralnu aneteziju kao i druge vanstandardne usluge u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" u Beogradu.

Kako nam je objašnjeno, predlog o poskupljenju epidurala sa 12.000 na 15.000 dinara, koji je zahtevao menadžment "Narodnog fronta", neće prihvatiti Upravni odbor te ustanove.

OVAKO ĆE SE USKORO PORAĐATI I KOD NAS: Gas smejavac umesto epidurala!

- Osim toga, Republička stručna komisija definisaće najnižu moguću cenu za tu uslugu koju će sve zdravstvene ustanove u Srbiji morati da primenjuju - objašnjavaju za Telegraf u Ministarstvu zdravlju.

Beogradski mediji objavili su da je menadžment "Narodnog fronta" rešio da poveća cenu epiduralne anestezije sa 12.000 na 15.000 dinara a direktorka te ustanove Snežana Rakić je objasnila da su se na taj korak odlučili da bi svoj cenovnik uskaldili sa cenom u Novom Sadu gde ova vanstandardna usluga košta 15.000 dinara.

Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

 

EPIDURAL JE PRIVILEGIJA DECE NAŠIH KOLEGA: Direktor Ginekološko-akušerske klinike u Nišu šokirao Srbiju! (VIDEO)

- Generalno su porasli svi troškovi, a hteli smo i našu cenu da uskladimo sa onom u Novom Sadu. Kada je u pitanju epiduralna anestezija, tim novcem plaćamo rad anesteziologa u popodnevnom i noćnom radu. To što epidural košta 12.000 ili 15.000 dinara znači da žene koje plate znaju da će tu uslugu i dobiti, a tamo fde je usluga besplatna, veliko je pitanje - rekla je Rakićeva za Blic.

Ovakvoj odluci GAK "Narodni front" usprotivio se i roditeljski portal "Bebac" koji traži da se svim trudnicama obezbedi besplatan epidural. Ujedno, apeluju na Ministarstvo zdravlja da ide u korak s vremenom i epiduralnu anesteziju izmesti iz vanstandardnih usluga u one podrazumevajuće.

OVOJ ŽENI POROĐAJ JE TRAJAO SAMO 10 MINUTA: A onda se desilo čudo! (FOTO)

- Apelujemo na uprave svih ostalih porodilišta u Srbiji da se prilikom donošenja ovakvih odluka prevoshodno vode brigom o budućim majkama, a ne novcem. Porodilišta koja se utrkuju da "iznivelišu" cenu epidurala sa drugim porodilištima, trebalo bi da se, umesto što podižu cene, ugledaju na GAK "Višegradska" i "Dragiša Mišović" i obezbede trudnicama bedsplatan epidural. Epiduralna anestezija se na porođaju koristi svuda u svetu, a da li će je iskoristiti treba da odluči buduća majka - podsećaju u "Bebcu".

Oni ističu i da državna porodilišta moraju da imaju usaglašen stav po ovom pitanju.

AFERA EPIDURAL: Zašto pojedine trudnice u Srbiji moraju da se porađaju trpeći bolove?!

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Umesto toga, mi danas imamo situaciju da je u pojedinim porodilištima ova usluga besplatna, u drugima način za dobru zaradu, dok ih u trećima uopšte nema, odnosno ima samo za odabrane. Nehumano je da neke trudnice imaju privilegiju za bezbolan porođaj, samo zato što imaju novac. Naročito zbog toga što su u pitanju državna porodilišta, a ne privatna - ističu u "Bebcu".

TRUDNICE: Ako nećete da porođaj boli, sunčajte se!

Ova usluga, inače, u zavisnosti od ustanove do ustanove u Srbiji košta od 10.000 do 18.000 dinara. Retke su ustanove poput GAK "Višegradska" i ginekologija u Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović", koje je ne naplaćuju.

(LJ. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mik

    30. septembar 2015 | 17:19

    Treba da bude besplatna i to za vecinu obavezna. Zamislite da vam vade zub bez anestezije. U kom veku zivimo.

  • X files

    30. septembar 2015 | 18:37

    Sramota da se jos placa!Svuda u svetu je epidural obavezan i besplatan...sem ako bas porodilja ne zeli.

  • DH

    30. septembar 2015 | 14:56

    U Gradskoj se ne naplacuje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA