OVAKO DŽIHADISTI JEDINO MOGU BITI PORAŽENI: Bivši zarobljenik ISIS-a otkrio taktiku za poraz terorista

- Napadi na ISIS su deo igre. Pobednik ovog rata neće biti strana sa najboljim naoružanjem, već ona koja pridobije ljude - kaže Henin

  • 1

Francuski novinar koji je bio zarobljenik ISIS-a 10 meseci govori o vazdušnim napadima u Siriji i kako predstavljaju "zamku" za Britaniju i druge članice međunarodne zajednice.

ITALIJA NEĆE BOMBARDOVATI SIRIJU: "Ne sme se ponoviti Libija!"

Nikolas Henin izneo je svoje mišljenje o strategiji koja bi bila uspešna u borbi protiv ISIS-a. Enin je govorio o svom talačkom sedmomesečnom iskustvu, kada su ga držali utamničenog a imao je kontakt i sa britanskim državljaninom Džihadi Džonom koji ga je izlagao fizičkim i psihičkim mućenjima.

- Napadi na ISIS su deo igre. Pobednik ovog rata neće biti strana sa najboljim naoružanjem, već ona koja pridobije ljude - rekao je on.

Printskrin: Independent Printskrin: Independent

Kao primer dobrog odgovora međunarodne zajednice Henin je izneo trenutnu izbegličku krizu, pomoć imigrantima u Evropi i ocenio sve to kao "udar na ISIS".

- Stotine hiljada ljudi beži iz "obećane zemlje" kako je smatra ISIS, da bi se naselili u "bezbožničkim zemljama Evrope". To je jedan od razloga zašto su napali Pariz, da bi naterali Evropu da zatvori granice i što je još opasnije, umove - rekao je.

- Ključ je da angažujemo lokalno stanovništvo. Kada se oni uključe u politiku, ISIS će propasti. Internacionalne vlasti moraju da donesu odluku da sve oblasti koje drže sirijski pobunjenici budu zabranjene za letove. I to treba da važi za sve - koaliciju, Ruse, za sve. Obezbediti sigurnost tamošnjeg stanovništva biće kraj za ISIS. Zašto toliko grešimo? Zašto ne shvatamo postupke ISIS-a? - dodaje Henin.

- Podstičemo bedu i nesreću i za nas i za stanovništvo Sirije - kaže Henin.

DA LI SE ZOVU ISIL, ISIS, ID ili DAEŠ: Oni imaju mnogo imena, a još više KRVI NA SVOJIM RUKAMA!

Henin je slobodni novinar koji je skoro celu svoju karijeru proveo u Iraku i Siriji. On je bio zarobljenik ISIS-a zajedno sa američkim novinarom Džejmsom Folijem koji je kasnije pogubljen.

Henin je oslobođen nakon pregovora francuske vlade i militanata, a od tada radi na svojoj knjizi "Džihadi akademija", koja je prošlog meseca objavljena i na engleskom.

(Telegraf.rs / Izvor: independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    8. decembar 2015 | 09:59

    "Ključ je da angažujemo lokalno stanovništvo. Kada se oni uključe u politiku, ISIS će propasti.". Јасно к'о дан. Али КАКО то урадити?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA