SVI SU PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE SEM ARAPSKIH ZEMALJA: Zašto one ne napadaju džihadiste?

Saudijska Arabija i UAE imaju jednu akciju mesečno, Bahrein je ove jeseni sve akcije obustavio, dok je Jordan sa napadima prestao još u avgustu

  • 7

Ceo svet konstantno sprovodi akcije protiv Islamske države. Međutim, zemlje poput Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana i Bahreina su svoje delovanje protiv džihadista svele na minimum. Njima ili nije u interesu da spreče "zlo" ove teororističke organizacije ili je nešto drugo u pitanju...

PUTIN I ASAD OSTALI BEZ KLJUČNOG SAVEZNIKA U SIRIJI: Da li Islamska država pobeđuje?

Američke snage svoje najelitnije jedinice usmeravaju ka Islamskoj državi, britanski avioni, u saradnji sa francuskim, nadleću mete u Siriji i naravno Rusija, koja je možda najaktivnija u svojim napadima. Međutim, arapske zemlje, koje su geografski mnogo bliže, to ne rade.

OVE ZEMLJE ĆE NASTRADATI ako izbije Treći svetski rat! Da li je Srbija među njima? (VIDEO)

Saudijska Arabija i UAE imaju jednu akciju mesečno, Bahrein je ove jeseni sve akcije obustavio, dok je Jordan sa napadima prestao još u avgustu.

ODGOVOR LEŽI U JEMENU

Jemen je postao mesto sukoba dve najveće regionalne sile, Saudijske Arabije i Irana. Ove dve zemlje su u konstantnom neprijateljstvu jer se razilaze iz religijskih razloga. U Iranu žive muslimani šiiti, dok su u Arabiji muslimani suniti.

Nakon što su pobunjenici koje Iran podržava zauzele Sanu, glavni grad Jemena, Saudijska Arabija pokrenula je vazdušne napade sa namerom da suzbije pobunjenike u Jemenu. Napadima su se pridružili Egipat, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati. Rat koji vodi protiv Jemena u potpunosti je zakupirao Saudijsku Arabiju i borbu protiv ID stavio u drugi plan.

DOKLE VIŠE? Novi teroristički napad, ubijeno 29 ljudi!

Jordan je nakon incidenta u kojem je njihov pilot živ spaljen od strane ID u nekoliko navrata žestoko udario po teroristima Islamske države. Međutim, njihovi su se napadi u potpunosti proredili. Jedan od razloga je situacija u Jemenu, ali važan je razlog strah od osvete ISIS-a na domaćoj teritoriji. ISIS ne postoji samo u Siriji i Iraku već je prilično jak i u svim ostalim arapskim zemljama kao što su Saudijska Arabija, Kuvajt, Liban i Jordan. Tako da Jordan stoji po strani delom zato jer želi da svede na minimum rizik od eventualnih osvetničkih terorističkih napada koji bi destabilizovali zemlju.

ISLAMSKA DRŽAVA JE PROBLEM IRANA

Zapravo, arapske zemlje su jako dugo smatrale ISIS isključivo problemom Irana. Naime, najveći saveznici Irana u regiji su Irak i Sirija, dve zemlje koje su najviše pogođene stvaranjem Islamske države. S druge strane, Iran većinom čine šiiti koji su češća meta ISIS-ovcima.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Postavlja se pitanje je li moguća veća intervencija arapskih zemalja protiv ISIS-a koja bi uključivala i kopneni napad na džihadiste. Ako je verovati stručnjacima, to je teško moguće.

Naime, nijedna zemlja ne želi preuzeti rizik slanja trupa u Siriju, a ni Asad ne bi gledao blagonaklono na takve pokušaje.

- Važno je kod intervencije imati podršku centralnih vlasti ili barem vojske u zemlji, a to uključuje podršku vojske Bašara al-Asada. Njega svi vide kao nekoga s kim je nemoguće sarađivati - kaže Džadi Sari, stručnjak za Bliski istok.

(Telegraf.rs / Izvor: CNN)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jedan..ne znas ga ti

    11. decembar 2015 | 12:18

    Zasto..zato sto su ista govna.Zato sto ih podrzavaju i finansiraju.Vecina njih prdi u istu tikvu i propagiraju sirenje islama i zadovoljno trljaju ruke..dok velike sile koketiraju sa radikalnim islamom i dok ne dozvole da citavu planetu ne zabave o jadu.Pitam da li ovo rade sa namjerom ili da jos nije proradila svijest sta nas ceka od radikalnog islama u buducnosti.

  • Pera Kojot # 1

    11. decembar 2015 | 19:29

    Zasto! Zato sto su im to braca! Pa nece valjda na brata! Ali docice I njima mecka na vrata!

  • zagondzija

    12. decembar 2015 | 11:37

    Gazi rusijo gamad gazi do istrebljenja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA