MILAN NEDIĆ, RATNI ZLOČINAC ILI ŽRTVA KOMUNISTA? Evo šta stručnjaci kažu o rehabilitaciji premijera Srbije za vreme Hitlera

- On je ubijen u toku istrage bez da je osuđen, i to je dovoljan razlog da bude rehabilitovan - jasan je Kosta Čavoški

Početak procesa za rehabilitaciju Milana Nedića, srpskog premijera za vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata, izazvao je velike polemike u javnosti. Zašto deo stručne javnosti misli da treba a zašto drugi deo smatra da ne treba rehabilitovati predsednika kvislinške Vlade za vreme Hitlerove okupacije, pitali smo istoričare i stručnjake prava.

Teško je reći koja je strana glasnija. Uglavnom, oni koji su protiv kažu da je nemoguće rehabilitovati nekog ko nije osuđen, dok suprotni tabor smatra da je on ubijen pre nego što je osuđen i da je to razlog zbog kog bi ga trebalo rehabilitovati.

POČINJE PROCES ZA REHABILITACIJU NEDIĆA: Da li je ovaj čovek ZLOČINAC ili je "nepravedno optužen"?

Dr Srđan Cvetković, istoričar Instituta za savremenu istoriju Srbije, koji je protiv Nedićeve rehabilitacije, smatra da je svakom jasno da on neće biti rehabilitovan. Bez obzira na to, Cvetković smatra, da je on trebalo da ima pravično suđenje i veruje da bi Nedić bio osuđen, možda ne na smrt.

- Verujem da bi bio osuđen i od bilo kojeg režima posle Drugog svetskog rata kao predsednik Vlade pod Nemcima, zbog zasluga i u prvom ratu i zbog nekih okolnosti i zasluga u drugom, poput spasavanja izbeglica i prihvatanja iz Slovenije, Hrvatske i Makedonije, i drugih istorijskih teških okolnosti za koje se odlučio da podnese teret kolabiracije - kaže Cvetković.

Foto: wikipedia.org Foto: wikipedia.org

MILAN NEDIĆ JE OVO PISMO NAPISAO HITLERU 1943. GODINE: Pročitajte šta je srpski đeneral PORUČIO vođi TREĆEG RAJHA! (FOTO)

On pretpostavlja da bi Nedić možda prošao kao general Filip Peten u Francuskoj.

- Peten je pomilovan i bio je u kućnom pritvoru. Nedić je mnogo gore prošao nego Peten a realno je imao manje zasluge za kolaboraciju jer  je bio u iznuđenoj kolabiraciji. Ali, svakako bi bio osuđen i nemoguće ga je sa te strane rehabilitovati od te njegove političke odgovornosti. Mislim da je svakom jasno da ni neće biti rehabilitovan. Dakle, protiv sam rehabilitacije ali isto tako smatram da je imao pravo na suđenje, da se brani s obzirom na istorijske okolnosti u kojima je delovao... - objašnjava Cvetković.

Foto: Wikimedia/Public domain, pogledi.rs Foto: Wikimedia/Public domain, pogledi.rs

Njegov kolega Predrag Marković, koji je istog stava, napominje za naš portal da je nemoguće rehabilitovati nekog ko nije osuđen, kao i da nema nikakvog ni moralnog a ni istorijskog osnova da se Nedić rehabilituje.

- On je bio nemački zapovednik u Srbiji, poslušnik okupatorskog režima. Pripisuju mu se zasluge da je spasavao Srbe, spasavali su ih i Nemci na neki način jer su oni pustili te izbeglice da dođu u Srbiju. Drugo, njegove jedinice su neposredno učestvovale u likvidacijama Srba, za šta nema nikakvog opravdanja. On nije osuđen, kako može da se rehabilituje? Niko nije te otvorene saradnike okupatora rehabilitovao u Evropi, što bismo mi to uradili?  - pita Marković.

NEDIĆA JE POSTAVIO HITLER, ON JE ZLOČINAC! Evo šta još Ivica Dačić kaže o REHABILITACIJI srpskog premijera

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Sa druge strane, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i akademik Srpske akadamije nauka i umetnosti Kosta Čavoški, smatra da on treba da bude rehabilitovan baš zbog toga što je ubijen pre nego što je osuđen.

- On je ubijen mimo sudske presude, i samo zbog toga bi ga trebalo rehabilitovati. On je naime, ubijen u toku istrage bez da je osuđen što je još gore, i to je dovoljan razlog da bude rehabilitovan -  jasan je Čavoški.

Istoričar Čedomor Antić, napominjući da Nedić nije kriv za najveće zločine u ratu, već da je vodio kvislinšku vladu koja je vršila određene zločine i promovisala pronacističke ideje, zbog čega je i omražen, ističe da je neodgovorno površno se opredeljivati za neko od rešenja, već da je neophodna ozbiljna naučna debata na ovu temu.

- Sa jedne strane, sud ga nije osudio a proglašen je ratnim zločincem. Na drugoj strani, treba reći da nijedan okupacioni režim povezan sa Trećim rajhom nije rehabilitovan tako da je pitanje veoma osetljivo. On je u suštini, na neki način već rehabilitovan, jer je u knjizi o sto najznamenitijih Srba, postoji predstava "Đeneral Milan Nedić" u kojoj je on predstvaljen kao pozitivna ličnost i žrtva - podseća Antić.

Za čiju se rehabilitaciju treba boriti i zbog čega? Ostavite mišljenje u komentarima.  

(Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Спасиоц Србског Рода

    13. decembar 2015 | 16:52

    Нека име Милана Недића, српског хероја, живи вечно у нашим срцима. Зли језици не мирују и његово име и до данашњих дана бесомучно блате и скрнаве. Када је српском народу било најтеже, Милан Недић је био ту за свој народ. Србству је жртвовао име, част и живот. Његове речи и дела живе и данас.

  • Спасиоц Србског Рода

    13. decembar 2015 | 15:50

    Живео највећи Спасиоц Србског народа Генерал Недић, шта сте ви комунисти донели Србском народу " Уништење Србског народа ,масовна убиства , пљачкање Србије , бандо црвена

  • TT

    13. decembar 2015 | 15:45

    Svako ko se borio protiv nacističke i fašističke pošasti zaslužuje priznanje i čast a svako ko mu je sluganisao i potpomagao nacističku vladavinu i zloćine je bruka i za osudu. Po nekima bi Rusi trebali osuditi sve one koji su se borili protiv grabežljive nacističke Nemačke jer su eto komunisti?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA