OVO NIKO NIJE OČEKIVAO OD PUTINA: Rusija i SAD udruženi protiv Bašara al Asada!

Putin je rekao da je Rusija obezbedila podršku iz vazduha, oružje i snabdevanje Slobodnoj sirijskoj vojsci, opozicionoj grupi koja se bori protiv vojske režima predsednika Bašara el Asada

  • 57

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija obezbedila podršku iz vazduha, oružje i snabdevanje vodećoj opozicionoj grupi koju podržava Zapad u Siriji i pozvao na bližu saradnju s međunarodnom koalicijom koju predvode SAD.

PUTINOV ZATVOR OD PET ZVEZDICA: Iz njega je nemoguće pobeći, a to niko i ne želi! (FOTO) (VIDEO)

Agencija Asošiejtid pres ocenjuje da Putinova izjava ilustruje želju Moskve da suzi razlike koje ima u odnosu na zapad u vezi sa sirijskom krizom.

Putin je danas poručio i da će dalje modernizovati rusku vojsku i da će ruske snage u Siriji "odmah uništiti" svaku metu koja predstavlja pretnju po njih u Siriji, što je snažno upozorenje Turskoj koja je nedavno oborila ruski avion na granici sa Sirijom.

Na sastanku s najvišim ruskim odbrambenim zvaničnicima, Putin je rekao da Rusija podržava snage sirijske vlade, ali i da je obezbedila podršku iz vazduha, oružje i snabdevanje Slobodnoj sirijskoj vojsci, opozicionoj grupi koja se bori protiv vojske režima predsednika Bašara el Asada.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

To bi, ako bi bilo potvrđeno, predstavljalo veliku promenu u politici Moskve koju je Zapad optuživao da napada umerene pobunjenike umesto da napada proglašeni cilj Islamsku državu. Putin i drugi ruski zvaničnici su rekli da je Rusija sarađivala sa Slobodnom sirijskom vojskom, ali su predstavnici te grupe to negirali.

Putin je danas, međutim, prvi put rekao da je Rusija dostavlja toj grupi i oružje.

- Želeo bih da naglasim da je rad naših vazudušnih snaga pomogao naporima snaga vlade i Slobodne sirijske vojske. Sada njenih nekoliko jedinica sa ukupno preko 5.000 ljudi, zajedno sa regularnom vojskom sprovodi ofanzivne operacije protiv terorista u provincijama Homs, Hama, Alepo i Raka. Obezbedili smo im vazdušnu zaštitu kao i sirijskoj vojsci, i dostavljali im oružje, municiju i zalihe -rekao je Putin.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča-deda

    11. decembar 2015 | 20:56

    Ništa nije kao što izgleda.Nit se Putin prestrašio od Amera,nit popusta.Samo ih žedne prevodi preko vode,on dobro zna šta zlikovci pripremaju Rusiji,i sada eskivira u interesu mira i nesmetanog razvoja i modernizacije Rusije u celini a naročito na jačanju vojske.Njihova reč će biti zadnja,živi bili pa vidili.To je KGB mozak.

  • milan

    11. decembar 2015 | 20:10

    Ništa mi više nije jasno! Ko je ovde lud?

  • pedja12

    11. decembar 2015 | 20:55

    Amerofili jedva docekali ovakvu vest...Samo polako,i videcete da Putin nije glup kao sto mislite.Obrni,okreni,Amerika gubi nadmoc.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA