NATO NEDELJA: Pad podrške članstvu Srbije u NATO-u

Narodni poslanik Srpske napredne stranke i član stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini NATO Dragan Šormaz smatra da je slaba podrška srpskih građana posledica jake propagande koja se vodi protiv NATO-a

  • 45

Protiv članstva Srbije u NATO je 65 odsto građana dok je 13 odsto za, što ukazuje na pad podrške u odnosu na 2009. godinu kada je 20 odsto građana podržavalo atlantske integracije Srbije, rečeno je danas na Trećoj beogradskoj NATO nedelji.

NATO NEDELJA: Srbija napredovala u razvoju odnosa sa Alijansom

Narodni poslanik Srpske napredne stranke i član stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini NATO Dragan Šormaz smatra da je slaba podrška srpskih građana posledica jake propagande koja se vodi protiv NATO-a.

On je na panelu "Debata da, dezinformacije ne: činjenice vs. propaganda" istakao da se nijedna vlast od petog oktobra 2000. godine nije "pretrgla da objasni građanima koji su benefiti od članstva Srbije u NATO-u".

Povodom otvaranja pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU, Šormaz je poručio da ima zemalja koje su članice EU, a nisu članice NATO.

Međutim, kako je naveo, poglavlje 31 će doći na red i mi ćemo se "svakako naći pod bezbednosnim kišobranom NATO-a".

S njim je saglasan poslanik i potpredsednik Socijaldemokratske stranke Marko Ðurišić rekavši da će "kišobran NATO prekriti Srbiju".

- Svi drugi savezi su suviše daleko da bismo o njima mogli da raspravljamo - rekao je on dodajući da raspoloženje građana o ulasku Srbije u NATO može da se promeni ukoliko se radi na okviru za razgovor o značaju atlanskih intergacija Srbije.

Predsednik Atlanskog saveza Srbije Vladan Živulović smatra da je medijska propaganda protiv NATO-a posledica ekonomskog uticaja Rusije u kojoj, kako je naveo, srpski državljani rade i ostvaruju profit i gde se, kako je naglasio, nalazi sedište pojedinih medija među kojima je, kako tvrdi, i sedište "Politike".

- Tamo se pravi novac, a ovde se plaćaju mediji i oni agresivnom kampanjom uspevaju da pridobiju javnost dok je država povučena i ne kontroliše medije - rekao je Živulović.

Članstvo Srbije u NATO jedna je od najvažnijih geostrateških tema o kojima se svakodnevno raspravlja u stručnim krugovima i van javnosti, smatra spoljno-politički komentator Boško Jakšić.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Kada ta tema izađe u javnost, ona je praćena anti-NATO propagandom - dodao je on istakavši da je Srbija danas u poziciji da promoviše evropske intergacije i antiatlanske integracije.

Jakšić smatra da nije validan argument protiv članstva Srbije u NATO to što ju je Alijanska bombardovala jer, kako je istakao, Srbija sarađuje sa Nemačkom koja ju je, takođe, bombardovala i okupirala.

Tema članstva Srbije u NATO, istakao je Jakšić, "izbačena je iz vokabulara zvanične politike", a kada se pojavi, izaziva "bujicu protesta".

S druge strane, Branko Rudan iz Centra za razvoj međunarodne saradnje ne smatra da je u srpskim medijma zastupljena anti-NATO propaganda, naglasivši da je i bez ruskoj uticaja u medijima većinski bio prisutan stav protiv članstva Srbije u NATO-u, većinom kao posledica bombardovanja 1999. godine.

On je dodao da ne samo da Rusiji ne odgovara da se Srbija pridruži NATO-u, već se i Kinezi protive proširenju Alijanse iz, kako je naglasio, ekonomskih razloga.

- Srbija bi ulaskom u NATO izgubila dva strateška partnera - Rusiju i Kinu, a ne mislim da bi dobila veće investicije ili ušla u EU", rekao je Rudan.

On je istakao i da bi pridruživanje Srbije NATO-u destabilizovalo političku situaciju u zemlji jer bi, kako je rekao, došlo do polarizacije u mišljenju elite i javnosti.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    14. decembar 2015 | 22:25

    STO SE MENE LICNO TICE ZA MENE JE NATO KRVAVI OKUPATOR I SILA KOJA JE IZVRSILA ZRACENJEM GENOCID NAD SRBIMA.KARCINOM JE POSTAO EPIDEMIJA .ONI SU ZA MENE NACISTICKA TERORISTICKA ORGANIZACIJA !!!!

  • SajberKu*ajber

    14. decembar 2015 | 22:30

    Ako se mi budemo pitali taj kišobran će zauvek ostati zatvoren.N-epotrebna A-mericka T-eroristicka O-rganizacija

  • Mirko

    14. decembar 2015 | 22:45

    Ako udjemo u nato ja se selim!Bombardovali nas krio sam se ko mis u rupi ,nisam mogao da imam normalno detinjstvo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA