EVROPSKA STRAŽA: Evo šta će EU uraditi da ojača granice

Države iz Šengenske zone morale bi da se odreknu značajnog dela svog suvereniteta dopuštajući Evropskoj komisiji da naredi raspoređivanje graničnih snaga koje bi nadzirale spoljašnje granice, čak iako država ne traži pomoć

  • 1

Šefovi diplomatije Evropske unije razmatraće danas u Briselu predlog o uspostavljanju stalnih graničnih snaga koje bi imale ovlašćenje da intervenišu u slučaju da procene da države ne uspevaju da efikasno zaštite spoljne granice.

DALJE NEĆEŠ MOĆI: Ne dozvoljava žicu na svom zemljištu na granici, pa je sad tu RUPA!

Prema predlogu koji treba da bude podnet danas, pre samita evropskih lidera naredne sedmice, postojećoj agenciji EU za kontrolu granica (Fronteks) bilo bi na raspolaganju do 2.000 graničara koji bi mogli odmah da budu raspoređeni ukoliko za tim postoji potreba, izveštava "Volstrit džurnal".

Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos izjavio je da je neophodno pronaći rešenje na evropskom nivou jer su vlasti pojedinih država zatečene nezabeleženim brojem tražilaca azila i drugih migranata koji stižu u EU.

Agencija Fronteks ima ograničena ovlašćenja i trenutno ne može da sama da zapošljava osoblje ili raspoređuje resurse.

Prema novom prelogu, agencija bi imala "nove zadatke i ovlašćenja, uključujući analizu rizika" i mogla bi da povećava broj svog osoblja i nabavlja opremu, rekao je jedan neimenovani evropski diplomata.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Ona bi odmah intervenisala u kriznim situacijama na inicijativu Evropske komisije bez posebnog zahteva od države članice već putem procedure koja tek treba da bude objavljena - istakao je diplomata.

Države iz Šengenske zone morale bi da se odreknu značajnog dela svog suvereniteta dopuštajući Evropskoj komisiji da naredi raspoređivanje graničnih snaga koje bi nadzirale spoljašnje granice, čak iako država ne traži pomoć.

- To je značajno pojačanje i velika evolucija za Fronteks - kazao je drugi evropski diplomata.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Šengenska zona, koja dopušta slobodu kretanja između brojnih evropskih država, pod pritiskom je više od milion izbeglica koje su ušle u EU ove godine.

Teroristički napadi u Parizu 13. novembra pojačali su taj pritisak nakon što je obelodanjeno da su osumnjičeni teroristi slobodno putovali između Evrope i Sirije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • obilic

    15. decembar 2015 | 23:46

    OVUDA NECES PROCI SAMO PREKO MENE MRTVOG. DECOOOOOOOOOO. OOOOOOOO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA