OVO DANAS OBAVEZNO MORATE DA URADITE: Vernici slave Detinjce!

Ovaj praznik upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra dela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima

  • 50

U nedeljama koje prethode Božiću, očekuju nas tri radosna porodična praznika – Detinjci, Materice i Očevi. Suština ovih praznika jeste okupljanje porodice i obnavljanje njenog zajedništva, a lepe uspomene na ove simpatične kućne rituale, deca će nositi čitavog života.

SUTRA JE CRVENO SLOVO I JEDAN OD NAJVEĆIH PRAVOSLAVNIH PRAZNIKA: A Srbi ga nekako uvek zaborave!

Detinjci su praznik koji se slavi treću nedelju pre Božića. Nekoliko dana pre ovog praznika roditelji opominju svoju decu da će ih vezati, ukoliko ona ne pripreme "otkup". Vrednija deca se potrude da u danima koji slede pripreme sitne poklone (jabuke, bombone, čokolade), pomoću kojih će odraslima "platiti otkup" na praznični dan.

Rano ujutru na Detinjce, odrasli, kako su i obećali, vežu decu, obično kaišem, gajtanom ili kanapom. Dešava se i da se deca probude vezana, ali i da preduhitre svoje roditelje i sakriju se pre nego što oni uđu u dečju sobu. Deci se vezuju noge ili ruke najčešće za stolicu na kojoj sede.

Simbolično se vezuju čak i deca koja su još u kolevci, ali i odrasla "deca" koja još nemaju svoju porodicu. Nakon što se deca "otkupe" poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu vrate deci nazad da se počaste. Decu mogu vezivati i drugi članovi porodice.

Vernici danas slave SVECA, koji je bio POSLEDNJI SRPSKI CAR!

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Vezivanje ima višestruku simboliku. Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra dela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na poslednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrednovati ono šta je u svom životu čovek dobro učinio.

Dobra i štedljiva deca prikupe nešto sredstava štednjom pa za taj dan nabave neku čast i dreše se onima koji ih vežu.

Na ovaj praznik ne valja da radite u polju, na njivi, da čistite kuću, perete veš, čak ni da odlazite od kuće. Veruje se da ovaj dan treba da provedete sa svojom porodicom, a posebno decom kojoj se morate "odužiti" poklonima, inače će biti neposlušna tokom godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sinisa

    20. decembar 2015 | 10:24

    Mi u zgradi imamo i komsince. Oni su skoro svake nedelje, vezemo nekog komsiju, i nema pustanja dok neko njegovne donese rakiju. I svi u zgradi vole ovaj praznik, i vernici i ovi drugi.

  • ZM

    20. decembar 2015 | 08:21

    A otkud sad DETINJCI ? Toga nije bilo kad su moja deca bila mala!

  • AGA

    20. decembar 2015 | 11:53

    Opet se nesto nesme raditi ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA