ISTORIJA JE ISPISANA: UN usvojile rezoluciju koju su zajedno predložile Rusija i SAD!

Nacrt rezolucije poziva se na poglavlje sedam Povelje UN, što znači da je Savet bezbednosti proglasio pretnju međunarodnom miru i bezbednosti, tako da su sve države u obavezi da ispunjavaju mere propisane u dokumentu

  • 10

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju o pojačavanju borbe protiv finansiranja terorističkih organizacija, koju su pripremile Rusija i SAD.

 

ENIGMA U SAVETU BEZBEDNOSTI: Da li znate šta predstavlja ovaj čuveni mural na zidu? (FOTO)

 

Nacrt rezolucije poziva se na poglavlje sedam Povelje UN, što znači da je Savet bezbednosti proglasio pretnju međunarodnom miru i bezbednosti, tako da su sve države u obavezi da ispunjavaju mere propisane u dokumentu.

 

Države, pre svega, moraju "hitno da zamrznu sredstva i druge finansije ili ekonomske resurse onih osoba, grupa, preduzeća i organizacija" koje se nađu na sankcionom spisku Saveta bezbednosti, prenosi Sputnjik.

 

Označenim osobama ili strukturama mora da bude zabranjen ulazak u državu ili prolazak kroz nju.

 

Zemlje su, takođe, u obavezi da spreče neposredne ili posredne isporuke naoružanja ovim osobama.

 

Foto: Tanjug/ Ministarstvo spoljnih poslova

Foto: Tanjug/ Ministarstvo spoljnih poslova

 

Sankcioni spisak je preimenovan u „spisak Islamske države Iraka i Levanta i Al Kaide“, što znači da SB više ne smatra Islamsku državu ogrankom Al Kaide.

 

IS je rezolucijom proglašena za samostalnu terorističku pretnju.

 

Sankcije će biti proširene na one koji učestvuju u finansiranju i planiranju aktivnosti IS i Al Kaide u isporukama, prodavanju ili predavanju oružja i drugih sredstava ovim organizacijama, kao i na one koji se bave vrbovanjem za terorističke grupe.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA