Putinova terapija za smirenje

Svake godine ruski predsednik Putin pojavljuje se na velikoj konferenciji za novinare na kojoj odgovara na brojna pitanja. Ovoga puta sve se svelo na terapiju za smirenje i par sočnih izjava, smatra Jurij Rešeto

  • 5

"Putin-Bingo 2015" naziv je smešne igrice koju smo moje kolege i ja skinuli sa interneta: 25 izjava koje ruski predsednik često upotrebljava i na koje može da se klikne. U tri top-izreke spadaju: "teška vremena", "naši partneri nisu dovoljno oštroumni" i "to ću lično da kontrolišem".

I ovoga puta na početku njegovog nastupa – jedna anegdota. Ruski predsednik poznat je po tome što važne, ali neprijatne vesti i poruke zna da zapakuje u basne, poslovice ili parabole. Radilo se o ekonomiji i Putinovoj proceni situacije. "Prošle godine smo", rekao je otprilike Putin, "mislili da doživljavamo teška vremena – ove godine znamo da su to još bila dobra vremena". Putin je time hteo da kaže da gore ne može biti, jer je sada najgore. I to je u osnovi bio Putinov najiskreniji odgovor u njegovom trosatnom TV-nastupu u kojem je odgovarao na pitanja novinara. Sve što je došlo nakon toga, bilo je samo smirivanje.

Brojke i statistike koje se odnose na ruski bruto društveni proizvod i koje je Putin predstavljao skoro pola sata, trebalo je da pokažu da situacija ipak nije tako loša. Isto se odnosilo i na sve unutrašnjopolitičke teme – od isplate penzija, preko skandala sa korupcijom u čijem je centru vrhovni tužilac, do slučaja ubistva Borisa Njemcova. Nadležne institucije će sve to da istraže i ne treba davati prostora spekulacijama. A onda bi upotrebio i ovu rečenicu: "Hvala što ste postavili tako dobro pitanje!" Čitav taj ritual ukazuje i na zabrinutost da bi uticaj državnih medija u manipulaciji javnog mnjenja uskoro mogao da postane nedovoljan, kao i da bi situacija u zemlji mogla da se otme kontroli. Zato je bolje odmah smiriti ljude i to što je brže moguće.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Agresivan prema Turskoj, opušten prema SAD

Putinova reakcija na četiri istovremena pitanja oko Turske („nož u leđa“ iz naše Bingo-igrice) pokazala je da Kremlj i dalje teži vojno-patriotskoj legitimaciji svoje vlasti i moći, kao i da njegov sistem najbolje funkcioniše u odbrambenom modusu. Ne postoji želja za saradnjom sa sadašnjim turskim rukovodstvom. Putinova rečenica: "tu ne vidim perspektivu" (Bingo!), znači da će konflikt potrajati još dugo. A rečenica "ako Turska bude lizala SAD određene delove tela"...? Opa! Takva formulacija ne dolikuje jednom državniku. Ali Putinu pristaje. U svakom slučaju, on, kako je rekao, ne zna da li je to Sjedinjenim Američkim Državama zaista potrebno.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

A kad je već reč o SAD, Putin je ovoga puta bio upadljivo uzdržan u svojoj kritici SAD. Bio je to nastavak njegove nove retorike prema Vašingtonu još od obraćanja naciji pre dve sedmice. Putin se, kako je rekao, slaže sa Obamom. Oni žele da po pitanju Sirije sarađuju pre svega na političkom rešenju. Jedini problem je sirijski predsednik Asad. Ako ništa drugo, Putin sada kaže da „sirijskom narodu ne želi da nameće svoju volju“.

Nakon tri sata, jedan od kolega je povikao: "Bingo!" Stare izjave bile su izrečene i potrošene, ali pojavilo se i par novih. Vladimir Putin ostao je veran sam sebi. I to je to.

(Telegraf.rs / Izvor: Deutche Welle)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Diim

    18. decembar 2015 | 18:43

    Kralj Putin

  • Boris

    18. decembar 2015 | 18:36

    Zena, djeca, pa Putin! Zivela Rusija, ziveo kralj!

  • Ortodox No1

    18. decembar 2015 | 19:10

    Igra politicki smireno..aaaaliiiii budite sigurni za ona "noz u leđa" da ce biti zestok odgovor..samo se krcka corba,bice ..beno turcima! U to sam ubedjen 100% Zato turci ne smeju da pomole nosa blizu granice...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA