SRPSKE VANILICE NAJBOLJI SITNI KOLAČI NA SVETU: Veliko priznanje za naš slatkiš

Recept za vanilice nominovala je korisnica sajta Aleksandra, a one su izglasane kao najbolji sitni kolači sa priznanjem "Your Best Holiday Cookie from Anywhere in the World"

  • 4

Popularni sajt za kulinarske recepte "Food52" sastavio je listu najlepših sitnih kolača koji predstavljaju 46 zemalja sveta, a za najbolje su proglašene srpske vanilice. Recept za te kolačiće nominovala je korisnica sajta Aleksandra koja se predstavila kao Kvin Saši ( Queen Sashy), a vanilice su izglasane kao najbolji sitni kolači sa priznanjem "Your Best Holiday Cookie from Anywhere in the World", u kategoriji vaš najbolji praznični kolač.

Vanilice su tradicionalni sitni kolači u Srbiji, koji pripadaju vrsti lincer kolača.

AMERIKANCI PRVI PUT PROBALI SARMU: Pogledajte kako su reagovali (VIDEO)

Česte su na trpezama za Božić, Novu godinu, slave, rođendane, krštenja, sahrane...

Da biste napravili 60 kolačića, koji im je po poslanom receptu doneo titulu potrebno je: 200 grama šećera u prahu, jedna mahuna vanile isečena na komadiće, 300 grama masti, 250 grama kristal šećera, jedno jaje, dva žumanca, sok od jednog limuna, jedna kašičica fino rendane limunove korice, 250 grama mlevenih oraha, 600 grama brašna i džem od šipaka ili kajsija.

Foto: pinterest.com Foto: pinterest.com

Nekoliko dana unapred, pre pravljenja, pomešati šećer u prahu sa isečenom mahunom vanile i zatvoriti u kutiju, kako bi se dobio vanilin šećer. U činiji pomešati mast sa kristal šećerom dok ne se dobije krem. Umuti jaje, žumanca, limunov sok i limunovu koricu, dodati orahe i brašno i mutiti dok se ne dobije ujednačeno testo. Pokriti ga i hladiti u frižider bar tri sata ili tokom noći.

Dobio je VANILICE od bake, a onda je rekao nešto što je sve NASMEJALO (FOTO)

Ugrejati rernu na 180 stepeni, staviti testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljati na debljinu od oko pola centimetra. Obložiti dva pleha papirom za pečenje, i uz pomoć male modle vaditi vanilice i ređati ih razmaknute u plehove. Zatim ih peći oko 12 minuta, da ostanu bele, a po vađenju iz rerne pustiti da se ohlade na tepsiji oko pet minuta.

Potom ih prebaciti na rešetku ili ravnu površinu dok se potpuno ne ohlade. Kada su potpuno hladni, svaki keksić namazati džemom i poklopiti drugim keksićem.

Svaki tako dobijen "sendvič" dobro uvaljati u vanilin šećer, staviti ih u limenu kutiju i čekati jedan do dva dana pre serviranja.

( Telegraf. rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    21. decembar 2015 | 14:24

    Drago mi je za nagradu, ali prave vanilice-grancle se ne prave sa mascu i jajima. Jedini sastojci koji daju specifican ukus ovom slatkisu su brasno,prah secer, puter i mleveni orah, po zelji rendana korica od 1 limuna.Naravno i dzem od kajsija kao nadev. I to je to. Ukus je neverovatan,tope se. Za tacne mere za recept, drage volje cu vam dati, javite se redakciji za moj email. Eto i odgovora: ne moze mast, iskljucivo puter. Pozdrav

  • tanja

    21. decembar 2015 | 04:47

    Da li se umesto masti moze koristiti puter i koja kolicina ? Hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA