VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA SVE BUDUĆE PENZIONERKE: Od 1. januara pomera se granica za odlazak u penziju!

Do 2032. godine kod žena postepeno će se pomerati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života, da bi od te godine i one imale uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života

  • 19

Od 1. januara naredne godine starosna granica za odlazak u penziju kod žena pomera za šest meseci, tako da je uslov za njih 61 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, saopštio je danas Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

 

U saopštenu se precizira da od 1. januara stupaju na snagu nove odredbe za penzionisanja koje su u skladu sa Zakonom o PIO, a do 2032. godine kod žena postepeno će se pomerati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života, da bi od te godine i žene imale uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života.

 

Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Osim ovog osnova za punu starosnu penziju i muškarci i žene mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

 

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara muškarcima će biti potrebno 40 godina staža i najmanje 55 godina i osam meseci života, a ženama 37 godina staža i najmanje 55 godina života.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

U tom slučaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto, stoji u saopštenju.

 

Građanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj godini, radni odnos mora da prestane najkasnije 30. decembra, a zahtev za penziju se podnosi najkasnije 31. decembra, što može da se učini i poštom, kao preporučena pošiljka.

 

Sve filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radiće puno radno vreme 31. decembra, kako bi se omogućilo osiguranicima koji ispunjavaju uslov za penziju po važećem zakonu za ovu godinu, da blagovremeno podnesu zahtev.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    22. decembar 2015 | 11:00

    Sramota, raditi 40.godina i imati umanjenu penziju. To Je Srbija.Da li to važi i za one u skupštini.

  • dm A

    22. decembar 2015 | 10:51

    Sramota.Jadni gradjani Srbije .To samo u srbiji moze.A ne pise nigde kolike su penzuje ...Bruka

  • Leskovac

    22. decembar 2015 | 10:52

    A zbog čega ne posalju te ljude u penziju sa navrsenih 55 godina starosti daju uslov da rade poljoprivredu, osnuju komisiju koja ce sve lepo to da kontroliše imaju mladji prednost da počnu da rade i pola nezaposljenog sveta je reseno nema napustenih sela i manjka dece itd......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA