NOVI DETALJI ĆURUVIJINOG UBISTVA: Sat vremena pre likvidacije prekinuli da ga prate!

- Bio sam zapanjen, iznenađen i užasnut. To vam je kao kada nekoga vidite, a posle ga nema - ispričao je Nebojša Vasić koji je tog dana bio zadužen za praćenje Ćuruvije

  • 7

Na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, svedočio je Nebojša Vasić koji je tog dana bio zadužen za praćenje Ćuruvije.

ĆURUVIJINA ŽENA OPISALA UBICU: Nabildovan sa crnim krupnim očima, pucao je s neshvatljivom mirnoćom!

On je posvedočio da se Ćuruvija tog dana susreo sa jednim čovekom u Knez Mihajlovoj ulici i da mu je preko radio veze naloženo da nastavi pratnju tog čoveka, ali da ne zna ko je nalog izdao.

Sat vremena kasnije naloženo je da se prekine pratnja, a kada je krenuo kući na radijskim vestima čuo je da je Ćuruvija ubijen ispred svoje zgrade u Makedonskoj ulici.

- Bio sam zapanjen, iznenađen i užasnut. To vam je kao kada nekoga vidite, a posle ga nema - ispričao je Vasić.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnik tog centra Ratko Romić, dok je Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Printskrin: RTS Printskrin: RTS

Vasić je takođe ispričao da je tog i prethodinh dana na terenu viđao samo kolege koje su bile zadužene za pratnju Ćuruvije kao i vozila koja su zadužili, odnosno da nije video druge kolege ili pripadnike MUP-a.

Optuženog Romića nije video tog dana ni prethodnih, kao ni beli golf koji se pominje u optužnici.

Sud je danas odbio da ukine pritvor Radonjiću i Romiću u kom se nalaze od hapšenja u januaru 2014. godine.

Foto: Medija centar Beograd, Happy TV Foto: Medija centar Beograd, Happy TV

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. januar.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ćuruvija je ubijen u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Ključni svedok u ovom procesu je nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija nakon čijeg svedočenja je pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Ulemek takođe služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela "zemunskog klana".

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem svedoka.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    25. decembar 2015 | 15:45

    Dobro je, ja sam se vec zabrinuo jer nisam vec dva dana cuo nikakve vesti o Ćuruviji, a zovu me ljudi iz celog sveta i zabrinuto pitaju sta se desava u vezi Slavka, ne mogu da spavaju jos od proslog veka

  • Olaf

    25. decembar 2015 | 16:12

    Jos niste otkrili ko ga je ubio,cudno

  • Istina

    25. decembar 2015 | 16:14

    Pa zar nije zastareo slucaj,kao za kerteza i subotica?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA