BEZBEDNOSNE SLUŽBE UPOZORAVAJU! Džihadisti spremaju NAPADE na Balkanu, evo koji su gradovi u Srbiji METE

Balkanu, naročito Srbiji, BiH i Makedoniji, preti eksplozija terorističkih akcija, a one bi mogle početi svakog časa iz više pravaca u okviru šire namere terorista koji su se vratili iz Sirije

  • 11

Balkanu, naročito Srbiji, BiH i Makedoniji, preti eksplozija terorističkih akcija, a one bi mogle početi svakog časa iz više pravaca u okviru šire namere terorista koji su se vratili iz Sirije da koordinisano sprovedu u delo masovne napade širom evropske teritorije, saopštavaju pojedine bezbednosne obaveštajne službe iz Brisela.

NISAM ŽENA SAMOUBICA, NEĆU NIKOG RAZNETI BOMBOM, VOLIM ŽIVOT, A NE SMRT! Ispovest Elme, uhapšene kao ISIS devojka

Prema rečima stručnjaka za borbu protiv terorizma Dževada Galijaševića, pravljenje novih kriznih žarišta treba očekivati u Evropi jer teroristi gube bitku u Siriji od Asadove vojske, kao i ruske avijacije, ali i u Iraku od američkih trupa.

DŽIHADISTA JOJ JE ISPRAO MOZAK PREKO FEJSBUKA, SADA "UBIJA" LJUDE BOMBAMA! Ispovest oca čija je ćerka otišla u ISIS

Foto-ilustracija: Milena Đorđević Foto-ilustracija: Milena Đorđević

- Oni su počeli da gube moć i zato im je neophodno da otvore nova žarišta u Evropi. Zato pripremaju spektakularne akcije širom Evrope koje bi trebale da prošire liniju fronta. Drugo, ti teroristički napadi će imati za cilj da pokažu da su i dalje moćni, ali i da tako pridobiju nove članove, mlade muslimane, koje bi kasnije još više radikalizovali. Treba znati i da teroristi imaju dosta “spavača” na evropskom području koji su dobro obučeni za različite akcije, poput trovanja vode ili miniranja - navodi Galijašević za "Alo!"

On dodaje da na Balkanu ima nekoliko žarišta iz kojih svaki čas mogu da se regrutuju teroristi, kao što su bili neki od glavnih organizatora za napad 11. septembra na američke “bliznakinje” koji su bili iz Bosne.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

- U Makedoniji su već bili napadi, Kosovo s radikalno utvrđenim antisrpskim stavom, Preševska dolina... Zatim imate u Srbiji ozbiljno žarište u Raškoj odnosno Sandžaku, te teritorije svakog časa mogu da buknu. Posebna priča je s BiH, gde je smeštena najjača teroristička mreža. Pritom, bezbednosna agencija nema adekvatan odnos prema njoj. Šta više, agencija kreira nove probleme i napada funkcionere Republike Srpske, kriminalizuje njihove članove i tako daje signal teroristima da mogu da nastave da rade slobodno ono što su naumili. Takođe, daju im alibi govoreći da je sve u redu i da su oni pod krontrolom, a zapravo niko nije pod kontrolom - istakao je Galijašević.

Istog mišljenja je i profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić, koji kaže da u EU postoje teroristički kapaciteti koji treba pomoću terorističkih akcija da ublaže pritisak na Islamsku državu, koja sve više trpi poraze.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

- Oni su pokazali da napad u Parizu zapravo nije bio teroristički, već da je to bila akcija pešadijskog voda. Dakle oni su u stanju da izvode i složene akcije koje su manje od rata, ali više od terorizma. Dobro je što bezbednosne agencije imaju informacije o teroristima, ali svakako da sporadične napade treba očekivati. Nisam optimista i u 2016. treba očekivati nova krvoprolića - kaže profesor.

On navodi da teroristi na Balkanu funkcionišu kao jedna celina, da njima granice ništa ne znače i da zato države treba da se ujedine jer je to najbolji način odbrane.

- Ako se napadi dogode u Makedoniji, oni će verovatno gledati da akcije preliju i u susedne zemlje. Ipak, ne treba dizati paniku jer Srbija ima dobru obaveštajnu službu i kapacitete, kao i specijalne jedinice koje su spremne da vrlo efikasno odgovore na napad ili da spreče eventualni neki pokušaj - rekao je Dragišić.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA