U POLJSKOJ SE NALAZI MILION UKRAJINACA: Spor Kijeva i Varšave oko ekonomskih migranata

- Oni nisu izbeglice. Oni nemaju taj status i ne primaju državnu pomoć...Postoji razlog zašto ih umesto toga zovemo ekonomski migranti - rekao je ambasador Ukrajine u Varšavi

  • 0

Kijev i Varšava sukobili su mišljenja oko toga da li su Ukrajinci, kojih jedan milion živi u Poljskoj, izbeglice ili ekonomski migranti, u trenutku kada se Evropa bori sa nezabeleženom izbegličkom krizom.

UKRAJINSKI AMBASADOR U SRBIJI ZA TELEGRAF: Srbija i Ukrajina su prošle kroz slične patnje, sada idemo zajedno u EU (FOTO)

- Poljska je prihvatila oko milion ukrajinskih izbeglica - rekla je premijerka Poljske Beata Šidlo u obraćanju Evropskom parlamentu u utorak, tokom debate da li je njena desničarska vlada prekšila demokratske norme uvođenjem kontroverznih reformi u oblastima pravosuđa i medija.

- Ljude, kojima niko nije želeo da pomogne. Oni su u Poljskoj i mi im pomažemo - kazala je Šidlo, preneo je AFP.

Foto: Wikimedia / Photo Claude TRUONG-NGOC Foto: Wikimedia / Photo Claude TRUONG-NGOC

Ambasador Ukrajine u Varšavi Andrij Deščica složio se danas da oko milion Ukrajinaca živi u Poljskoj, ali je rekao da oni nisu izbeglice.

- To su ljudi koji dolaze i ostaju ovde legalno, koji rade, koji studiraju, koji plaćaju porez i nastavljaju da doprinose u izvesnom smislu ekonomskom razvoju Poljske - kazao je ambasador Ukrajine za poljsku agenciju PAP.

- Oni nisu izbeglice. Oni nemaju taj status i ne primaju državnu pomoć...Postoji razlog zašto ih umesto toga zovemo ekonomski migranti - dodao je on.

Dešcica je naveo da su od oko 4.000 zahteva za azil koji su tokom protekle dve godine podneli Ukrajinici u Poljskoj, samo dva prihvaćena.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA