SUPER VESTI ZA RODITELJE U SRBIJI: Veći povraćaj na opremu za bebe!

Poreske olakšice koje stupaju na snagu od 1. februara doneće benefite, ne samo u podizanju najmlađih, već i onima koji misle na stare dane i ulažu u privatne penzije

  • 0

Biti roditelj beba uzrasta do dve godine uskoro će biti mnogo lakše! Oni koji imaju dve bebe imaće pravo na veći povraćaj PDV-a na hranu i opremu za 1.100 dinara. Od 1. februara će, umesto 72.746 dinara, refundacijom PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe, dobiti stotinak dinara više, odnosno 73.847 dinara.

Za dete do jedne godine starosti, moguć je povraćaj do 42.198, a za bebe od navršene prve do druge godine do 31.648 dinara. To je povećanje za 600, odnosno 500 dinara na godišnjem nivou.

Olakšice su roditelji dobili zahvaljujući usklađivanju poreskih obaveza sa rastom cena u prošloj godini, a iste olakšice ostiće i zaposleni, kao i svi građani koji uplaćuju privatne penzije. Povraćaj je prošle godine tražilo preko 60.000 ljudi i kako očekuju u Poreskoj upravi, taj broj bi u 2016. godini mogao da bude još veći jer su uslovi nešto povoljniji.

NEMOJTE BACATI RADNE KNJIŽICE: Bez njih ipak neće biti PENZIJE?

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Naime, neoporezivi iznos mesečne zarade u prošloj godini iznosio je 11.5oo, dok je u ovoj godini 11.604 dinara. Takođe, neoporeziva premija za uplatu u privatne penzijske fondove je sa 5.420 dinara porasla na 5.501 dinara.

Prvi uslov jeda roditelji nemaju veće prihode od 1,01 milion dinara neto, a drugi da ukupna imovina roditelja na koju se plaća porez iznosi maksimalnih 24,6 miliona dinara. Pored zahteva za refundaciju, roditelji moraju poreznicima da prilože i fiskalne račune o kupovini hrane i opreme za bebe.

Pomenuti olakšicama na nešto veće zarade, kao i veće premije za uplatu u privatne penzijske fondove, neće se obračunavati porez. Dodatne poreske olakšice odnosiće se i na jubilarne nagrade zaposlenima, novogodišnje poklon paketiće za decu zaposlenih u javnom sektoru i dnevnice za službena putovanja.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA