VELIKA PREVARA SA KAFOM U SRBIJI: Unutra nam stavljaju ječam, grašak i soju!

- Na ambalaži je kafa predstavljena kao čista, bez dodataka, a ispitivanjem smo utvrdili da to nije tačno. U stvari, u nju su dodati soja, ječam, kukuruz, žir ili industrijski grašak - naveli su u Centru potrošača Srbije

  • 28

Najnovije istraživanje Centra potrošača Srbije (CEPS) pokazalo je da se prava kafa nalazi tek u svakoj četvrtoj kesici koju kupujemo dok se u ostalim uz zrna ovog napitka nalaze i grašak, žir, kukuruz, soja i ječam, piše Informer.

PILA SAM KAFU SVAKO VEČE MESEC DANA ZAREDOM: Evo šta mi se dogodilo!

- Na ambalaži je kafa predstavljena kao čista, bez dodataka, a ispitivanjem smo utvrdili da to nije tačno. U stvari, u nju su dodati soja, ječam, kukuruz, žir ili industrijski grašak - naveli su u CEPS.

Problem je što proizvođači na pakovanju ne naznače da ima surogata i ne stave u kom procentu.

- U Srbiji ima više od 200 trgovinskih marki kafe, a 90 odsto  njih nema pravilnu deklaraciju. To znači da nema spiska sastojaka, njihove količine, uslova čuvanja, nije naznačena serija, ne piše ništa o alergenima i slično - kaže Ružica Madžarević iz Centra potrošača Srbije.

Stručnjaci smatraju da je ubacivanje surogata sve je više praksa malih proizvođaća kafe jer na taj način proizvedu veće količine ovog napitka i posao im se više isplati.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da se tako obmanjuju kupci.

Foto: Moillusions.com/Nasir Khan Foto: Moillusions.com/Nasir Khan

- Mislimo da kupujemo kafu, a u stvari kupujemo grašak ili ječam! Ako ima surogata u kafi, to onda mora da stoji i na deklaraciji. Kazne zbog nepravilne deklaracije, a samim tim i obmane kupaca kreću se od 300.000 do dva miliona dinara - kaže Papović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nana

    17. februar 2016 | 12:22

    Zato je meni kafa grozna u poslednje vreme i pijem nes. Treba pohvaliti, što da ne i reklamirati, poštene.

  • CVELE

    17. februar 2016 | 13:20

    Molimo spisak svih tih "kafe biznismena",zašto ih krijete,tako nećemo nikuda stići !!!!

  • TrN

    17. februar 2016 | 12:36

    Pa javno napisite u kojoj kafi,gde i sta je nadjeno,ili cutite.Sumnja se da u sira i kajmak ide mast,brasno a prodaje se nenormalno i so kroz mlecne i suhomesnate proizvode.Potrovani smo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA