NAZIRE SE KRAJ RATA U SIRIJI: Povlačenje ruskih snaga prvi korak ka miru?

Ako se ostvari najava o povlačenju ruskih trupa, to će pojačati pritisak na Asadov režim da konačno i ozbiljno pristupi pregovorima o mirnoj političkoj tranziciji u Ženevi - naveo je nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer

  • 4

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer ocenio je danas da će, ukoliko Rusija povuče veći deo snaga iz Sirije, sirijski predsednik Bašar Asad biti pod pritiskom u pregovorima o mirnoj političkoj tranziciji kojom bi se okončao građanski rat.

 

PUTIN I DALJE KONTROLIŠE SITUACIJU U SIRIJI: Kontrola mora postojati!

 

- Ako se ostvari najava o povlačenju ruskih trupa, to će pojačati pritisak na Asadov režim da konačno i ozbiljno pristupi pregovorima o mirnoj političkoj tranziciji u Ženevi - naveo je Štajnmajer u saopštenju, preneo je Rojters.

 

PUTIN POVLAČI TRUPE IZ SIRIJE: Rusi završili svoju misiju i odlaze! (FOTO) (VIDEO)

 

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je da se sutra počne sa povlačenjem većeg dela ruskih snaga iz Sirije, ocenivši da je vazdušna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve.

 

- Mislim da su zadaci postavljeni ministarstvu odbrane generalno ispunjeni. Zato naređujem da od sutra počne povlačenje većeg dela naših vojnih snaga iz Sirije - izjavio je Putin na sastanku sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, prenosi TAS S.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

On je istakao da Rusija treba da intenzivira ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji.

 

Putin je Lavorvu naložio da intenziriva učešće Rusije u organizovanju mirovnog procesa u Siriji.

 

- Tražim od ruskog Ministarstva spoljnih poslova da intenzivira učešće Rusije u organizovanju mirovnog procesa kako bi se rešila situacija u Siriji - rekao je Putin.

 

Foto-montaža: Youtube RT/epsil2, Tanjug/AP

Foto-montaža: Youtube RT/epsil2, Tanjug/AP

 

Rusija će zadržati centar za kontrolu letenja na sirijskoj teritoriji kako bi pratila sprovođenje primirja, saopšteno je iz Kremlja.

 

I ruski vojnici koji ostanu u Siriji će biti angažovani na praćenju primijra, a ruske baze u Tartusu i Hmeimu u Siriji će nastaviti da rade rutinski, rekao je Putin.

 

- Naša mornarička baza u Tartusu i vazdušna baza na aerodromu Hmeim delovaće u rutinskom režimu. One treba da budu zastićenje sa kopna, mora i iz vazduha - rekao je ruski predsednik.

 

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nana

    15. mart 2016 | 00:31

    Daj Bože da ne bude više izbeglica i smrti.

  • I U"Sima

    14. mart 2016 | 23:41

    Da l' su se nagodili ili pobedili???

  • Rajko Ostojic

    15. mart 2016 | 07:25

    Super ! Sad Erdogan i Obama Stupaju na Scenu !!! Ista Prica kao u Avganistanu !!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA