HAPŠENI DIREKTORI, BIZNISMENI, POLICAJCI: Evo kako je policija privodila širom Srbije u akciji SKENER 2! (VIDEO)

Njihovim malverzacijama budžet Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, više opština, privrednih subjekata i fizičkih lica oštećen je za oko 7,6 miliona evra

  • 13

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je da je u okviru akcije "Skener 2", koja je sprovedena u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i poreskom policijom, u više gradova u Srbiji uhapšeno 49 osoba osumnjičenih da su od 2007. godine do danas počinile više koruptivnih krivičnih dela.

AKCIJA SKENER 2: Veliko hapšenje u Srbiji, PRIVEDENO 49 OSOBA, oštetili budžet za 7,6 miliona evra!

Stefanović je istakao da je počinjenim krivičnim delima, koja se pretežno odnose na zloupotrebu službenog položaja u državnim organima, budžet Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, više opština, privrednih subjekata i fizičkih lica oštećen za oko 7,6 miliona evra.

Prema njegovim rečima, među uhapšenima se nalaze rukovodioci i zaposleni u poreskoj upravi, nekadašnjem Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja , funkcioneri lokalnih samouprava, zaposleni u više javnih preduzeća „Elektro – privredi Srbije“, "Poštama Srbije", „Elektrokosmetu“.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Poreska uprava Srbije saopštila je da su u akciji "Skener 2" uhapšeni direktor filijale Poreske uprave Paraćin, tri rukovodioca, inspektor kancelarijske kontrole i jedan službenik.

Ministar je dodao da je među uhapšenima i 12 saobraćajnih policajaca, osumnjičenih da su počinili krivična dela iz oblasti primanja mita, kao i da je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv 25 osoba, dok se za dvoje osumnjičenih traga.

Uhapšeni jagodinski policajci A.B, N.Z., S.G, G.V, N.S, S.G, i B.L. i zaposleni u preduzeću Srbija putevi R.T. sumnjiče se da su, od oktobra do decembra 2015. godine, na području tog grada počinili više krivičnih dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja.

Uhapšeni su M. P. (34), A. K. (29) i D. Ž. (32), zaposleni u EPS Niš, dok je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv još jedne osobe iz Niša.

Kako se navodi u saopštenju policije, M. P. je od početka 2015. do marta 2016. godine od muškarca iz Niša zahtevao naknadu, u vidu dva stana u Nišu, ukupne vrednosti 40.000 eura, da bi omogućio neovlašćen priključak stambene zgrade na elektroenergetski sistem.

Za sporni objekat M.P. je omogućio regularan priključak na elektroenergetski sistem, a za dobijena dva stana oštećenom je platio 5.000 evra.

M.P. se tereti i da je dva puta dao nalog službenicima A. K. i D. Ž. da, u zapisnike o kontroli, ne evidentiraju da je objekat samovlasno priključen, što su oni, kako se sumnja, i učinili 11. februara i 21. jula 2015. godine.

Službenici A. K. i D. Ž. se terete da su bez saglasnosti nadležnih organa i registrovanja privrednog subjekta u Agenciji za privredne registre (APR) izvodili elektro radove i naplaćivali pet evra po strujnom krugu. U okviru akcije "Skener 2" u više gradova u Srbiji uhapšeno je 49 osoba osumnjičenih da su od 2007. godine do danas počinile više koruptivnih krivičnih dela.

Počinjenim krivičnim delima, koja se pretežno odnose na zloupotrebu službenog položaja u državnim organima, budžet Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, više opština, privrednih subjekata i fizičkih lica oštećen je za oko 7,6 miliona evra.

Policija u Zaječaru uhapsila je odgovorno lice "Gitarijade" P.D. (55) i još tri osobe, zbog sumnje da su u organizaciji te manifestacije ugovarali i plaćali fiktivne usluge, sredstvima prethodno dobijenim iz budžeta grada, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Foto: Promo/Srđan Bosnić Foto: Promo/Srđan Bosnić

Pored P.D, uhapšeni su i odgovorno lice zaječarskog Centra za kulturu i turizam Zaječar Z.S. (56), kao i odgovorno lice agencija Spasimil, Karadaj i Dajpare S.S. (1962) i vlasnik agencije Aura i faktički odgovorno lice agencija ZA Art Sistem i MS Art D. M. (1964).

Sumnja se da su u toku 2014. i 2015. godine Z. S. i P. D. pribavili korist od 10.063.842 dinara agencijama čija su odgovorna lica S. S. i D. M.

Beogradska policija uhapsila je odgovorna lica Sportsko rekreativnog centra "Ljubomir Ivanović Gedža" iz Mladenovca M.S. i D.M, pod sumnjom da su od januara 2011. godine do kraja decembra 2012. za više privatnih firmi omogućili imovinsku korist od 9.359.280 dinara.

Sumnja se da su ih na krivično delo sa umišljajem podstrekli osumnjičeni V.M. i V.M, tako što su u im dostavljali fiktivnu dokumentaciju - ponude, ugovore i račune-fakture na različite iznose, a sve na ime fiktivnih radova na održavanju SRC.

Radovi nisu izvedeni, a na osnovu dokumentcije obavljena su neosnovana plaćanja sa računa SRC.

Policija je, takođe, podnela krivične prijave protiv dve osobe Turističke organizacije Mladenovac i odgovornog lica te opštine zbog sumnje da su od januara do kraja avgusta 2015. godine nenamenski trošili budžetska sredstva koja im je opština odobrila.

Oni se terete da su isplaćivali sredstva sa računa Turističke organizacije Mladenovac raznim korisnicima, pravnim i fizičkim licima i udruženjima građana, u svrhe koje nisu u skladu sa osnovnom delatnošću unapređenja i promovisanja turizma na teritoriji opštine Mladenovac u ukupnom iznosu od 5.168.600 dinara.

Svi uhapšeni su osumnjičeni za mito i korupciju, pranje novca i druge vidove privrednog kriminala od 2007. godine do danas.

Pogledajte kako su oni hapšeni:

Akcija je, kako je naveo, sprovedena u više gradova u Srbiji - Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Boru, Zaječaru, Jagodini, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Somboru, Kikindi i Zrenjaninu.

- Današnja akcija je još jedan pokazatelj da policija, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, neće stati u obavljanju svog posla. Reč je o delima iz oblasti korupcije, koja su veoma društveno opasna, zbog čega se ovakve akcije često sprovode i nadam se da će to biti opomena svima da se kriminal u Srbiji ne isplati - zaključio je ministar policije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bonvivan

    15. april 2016 | 14:59

    'El ga ima 'de Dule iz Srbija gasa ili je on ispravan građanin!?

  • Milivoje vrati se

    15. april 2016 | 14:54

    Ali ih pustite posle izbora obavezno...

  • branislava

    15. april 2016 | 15:20

    njkom ništa faliti neće ovo je predizborni marketing u zaječaru treba uhapsiti gotovo sve načelnike policije koje brukaju državu i instituciju iste pa se prodaju i za 10- 50 eura sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA