PAZITE GDE DONIRATE NOVAC ZA OBNOVU: Crkva Svetog Save u Njujorku počinje sa radom kada se steknu uslovi!

- Uprkos ovom tragičnom razaranju koje nas je zadesilo, Svetosavska zajednica i crkva će nastaviti službe na našoj lokaciji na zapadnoj strani 25-te ulice, kada se budu stekli uslovi - navodi se u saopštenju

  • 7

Svetosavska zajednica i crkva će nastaviti službe na našoj lokaciji na zapadnoj strani 25-te ulice, kada se budu stekli uslovi, saopstila je danas Saborna crkva Svetog Save u Njujorku.

DA TE DUŠA ZABOLI: Srpska svetinja u srcu Njujorka sada je samo pepeo (FOTO)

U saopštenju dostavljenom Tanjugu se ističe da Zajednica "Svetog Save" upućuje svoju iskrenu zahvalnost preosveštenom vladici Mitrofanu, kao zvaničnicima crkve drugih denominacija, koji su nam odmah pritekli u pomoć svojim fizičkim prisustvom, ponudom podrške i molitvama.

- Uprkos ovom tragičnom razaranju koje nas je zadesilo, Svetosavska zajednica i crkva će nastaviti službe na našoj lokaciji na zapadnoj strani 25-te ulice, kada se budu stekli uslovi - navodi se.

- Duboko cenimo izliv podrške od strane zajednice, uključujući i ponude iz drugih religijskih organizacija da nam ustupe svoje bogomolje na raspolaganje u ovom periodu tranzicije i obnove - navodi se u saopštenju.

Foto: Милан Милатовић, Facebook/Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku - Saint Sava Cathedral in New York Foto: Милан Милатовић, Facebook/Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku - Saint Sava Cathedral in New York

Raspored i lokacije gde će se održavati službe mogu se naći na sajtu crkve Svetog save u Njujorku.

- Vaše nesebične i velikodušne ponude, moralna i materijalna podrška pomažu da budemo istrajni, i daju nam snagu u odlučnosti da nastavimo sa našom misijom dobre volje i ljubavi za sve ljude i svuda - rekli su iz Zajednice.

U saopštenju je naglašeno da organizacije poput "28. juna" nemaju zvanično ovlašćenje za prikupljanje priloga i sredstava za obnovu crkve Svetog save.

Foto: Милан Милатовић, Facebook/Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku - Saint Sava Cathedral in New York Foto: Милан Милатовић, Facebook/Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku - Saint Sava Cathedral in New York

Srpska pravoslavna crkva Sveti Sava uništena u požaru na dan pravoslavnog Vaskrsa - Zajednica će obnoviti crkvu na istom mestu.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Save u Njujorku, jedno od arhitektonskih blaga navedenih u Nacionalnom registru istorijskih lokacija, i znamenitost grada Njujorka je tragično uništena u požaru u nedelju 1. maja 2016. godine, na Vaskrs, najsvetiji praznik pravoslavnih hrišćana.

Uzrok požara je pod istragom.

Foto: Profimedia/SIPA USA Foto: Profimedia/SIPA USA

Zdanje je projektovao proslavljeni arhitekta Ričard Apdžon, a izgradnja je počela 1842. godine. Crkva je osvećena 1855. godine kao "Triniti Kapela", a prodata je srpskoj zajednici 1943. godine.

Poznata spisateljica Edit Varton je venčana u ovoj crkvi, a bronzana bista Nikole Tesle, poznatog naučnika i pronalazača, koja krasi ulaz u crkvu, velikim čudom nije pretrpela nikakvu štetu u ovom požaru.

Pravoslavna zajednica je do današnjeg dana potrošila preko 4.5 miliona dolara da se obnovi i unapredi zdanje, koje je služilo potrebama svojih parohijana i zajednice kroz mir i ratove, kroz tragedije i radosti.

Dok srpska zajednica tuguje zbog gubitka svoje jedine crkve u Njujorku, i svog dobra koje nam je donela, cela zemlja tuguje zbog gubitka gotskog arhitektonskog dragulja iz 19. veka.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    9. maj 2016 | 17:14

    DOBRO ISPLANIRANA AKCIJA CIJE I SIPTARSKE MAFIJE PROTIV PRAVOSLAVNIH SRBA!!! MOJA PORUKA GLASI- TO JE PROKLETO MESTO,TU SU AMERI NAPRAVILI MASAKR NAD CITAVIM INDIJANSKIM PLEMENOM!!!! SKLONIMO SE TO JE SATANSKO MESTO!! !!

  • Dule

    9. maj 2016 | 10:56

    Pazim ne doniram nikome

  • predator u dzungli

    9. maj 2016 | 19:26

    Srbija do tokija srbija do new yorka .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA