DROGIRA SE SVAKI DESETI UČENIK SREDNJE ŠKOLE: Alarmantni podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine

Narkotike konzumira 11 odsto mladića i sedam odsto devojaka

  • 10

Svaki deseti srednjoškolac koristi marihuanu, sedative, LSD i ekstazi, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Rezultati istraživanja objavljeni u publikaciji "Zdravstveni profil Novog Sada“ Instututa za javno zdravlje Vojvodine pokazuju da su mladići aktivniji jer 11 odsto njih konzumira narkotike, dok je među devojkama sedam odsto uživalaca droga. Istraživanjem su obuhvaćena 163 prva razreda srednjih novosadskih škola.

NARKOMANI U SRBIJI USKORO NEĆE BITI KRIVIČNO GONJENI? Stručnjaci predlažu uvođenje zakonske razlike između njih i dilera!

Istraživanja pokazuju da kanabis mladi najčešće nabavljaju od prijatelja ili braće i sestara koji ga već konzumiraju.

Boris Štrbac, koji je bio zavisnik od psihoaktivnih supstanci, a danas je predsednik Udruženja za pomoć zavisnicima „Restart“, kaže da je prevencija najbitnija.

Foto: Foter/Flickr/ andronicusmax Foto: Foter/Flickr/ andronicusmax

- Počeo sam da koristim marihunu u osnovnoj školi. Ponudio me je drugar iz razreda. Nakon toga sam počeo da koristim tablete, ekstazi, a potom heroin. Roditelji bi trebalo više da razgovaraju s decom o štetnosti narkotika i sigurno bismo imali manje zavisnika - ističe Štrbac za Blic.

ZABRANJENO REKLAMIRANJE OMILJENOG SRPSKOG LEKA ZBOG DROGE koju sadrži u sebi!

U okviru operativne akcije „Školarac“, u prethodnih nekoliko meseci novosadska policija je oko škola zaplenila više od 200 tableta - "bensendina“, "bromazepama“, "metadona“ i preko 50 grama opojnih droga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bagerista

    31. maj 2016 | 15:44

    Ja travu pusim vec 10godina i imam dvoje divne dece kpji su rodjeni zdravi i bez nekih komplikacija normalno funkcionisem ali nisam nikad probao hemiju.Mnogo me izludjuje kad neko za travu kaze da je droga.Trebas imati dostojnstvo i svoje ja...neko ko uzme heroin i nastavi stim to je njegova slabost.

  • Nana

    31. maj 2016 | 15:32

    Problem postoji u celoj Srbiji

  • Dr. za rock and roll

    31. maj 2016 | 15:14

    Ja bih pre rekao svaki drugi travom svaki 3,4 tezim drogama i tabletama a svi do jednog alkoholom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA