≫ 

OVO JE TESTAMENT BEKIMA FEHMIJUA: I vi ćete plakati kada ga čujete! (VIDEO)

Bio je kosmopolita koji je nebo nosio u srcu. I onda kad je to nebo prestalo da bude plavo, prestao je da bude i on

  • 35

Na današnji dan, 15. juna, navršava se šest godina otkako nas je napustila glumačka gromada Bekim Fehmiu (1936.-2010.), jedno od najvećih imena jugoslovenske filmske scene, glumac koji je igrao i van granica SFRJ.

SVETA VUKOVIĆ : Kako sam Bekima Fehmijua naučio srpski (VIDEO)

Snimao je filmove koji su, zahvaljujući njemu, postajali legendarni. Bio je čovek koji se osećao i kao Albanac i kao Srbin, a izvršio je samoubistvo 15. juna 2010. godine. 

Bio je gospodin koji je ceo svet recitovao očima. Bio je kosmopolita koji je nebo nosio u srcu. I onda kad je to nebo prestalo da bude plavo, prestao je da bude i on.

SEĆANJE NA LEGENDU: Pet godina bez Bekima Fehmiua (FOTO) (VIDEO)

Živeo je život umetnika koji svet prožima očima kroz glumu. Glumio je celim bićem ne mareći ni za čiju nacionalnost, poreklo, boju kože. Voleo je Albaniju i voleo je Srbiju.

Prinskrin: Youtube/MrGalikus Prinskrin: Youtube/MrGalikus

Kada je osetio da se u Srbiji zahuktava antialbanska propaganda, kao pravi umetnik koji se iz čiste ljubavi bavio umetnošću na svim nivoima, dramatično se povukao sa scene (1987.) u znak protesta.

Glumčina koju su žene samo bledo gledale kad harizma šamara vazduh oko njega na sceni, glumčina koju su muškarci slušali... Bio je glumac i umetnik svetskih razmera, koji se povukao  i odlučio da više ne glumi.

Printskrin: Youtube/Mishko O Printskrin: Youtube/Mishko O

- U svom poslednjem intervjuu sam rekao: "Zbogom narodi i narodnosti bivše Jugoslavije." Dao sam ga 14. aprila 1987. godine. Citirao sam Šekspira: "Ovo je vreme izašlo iz zgloba. O prokletstvo, sram što sam rođen da te popravljam sâm" - rekao je Bekim u intervjuu za Peščanik 2001. godine.

Malo je poznata činjenica da je pesma Dušana Vasiljeva "Čovek peva posle rata" njegov testament. Tako je govorio za života.

"Ja sam gazio u krvi do kolena,

i nemam više snova..."

Predlažemo da poslušate ovu maestralnu recitaciju odistinski savršenog Bekima Fehmijua, čoveka kog više nema:

(Tanja Milanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    15. jun 2016 | 13:15

    Covek jednostavno ne moze da se deli. Zivis godinama sa komsijama, prijateljima, u jednoj zemlji, u mesovitom braku, niko nikome ne prigovara, osecas se slobodnim da volis i radis ono sto volis...sve dok se ne nadju usijane glave koje su zeljne podela, rusenja, ciji su mozgovi puni mrznje prema svemu, prema svakome. Mnogi su bili sokirani takvom situacijom. Vise niko nije gledao licnost coveka, vec samo njegovu veru, naciju, dovoljno da ga osudi zato sto je rodjenjem to sto jeste. Posten covek, kakav je bio Bekim, nije mogao sa tim da se pomiri. Veliki covek, veliki glumac zakljucao se u svoju ljusturu, bespomocan da bilo sta promeni. Neka mu je vecna slava i hvala sto nam je dao mogucnost da uzivamo u njegovom talentu.

  • Giska

    15. jun 2016 | 08:51

    "Kada je osetio da se u Srbiji zahuktava antialbanska propaganda" - interesuje me sta je autor teksta hteo da kaze.Svaka cast Bekimu,njegova supruga Branka je ovih godina toliko lepo pricala o njemu tako da ne treba tu bilo sta dodavati.Bio je legenda naše kinematografije,neka to i ostane.

  • Respekt!

    15. jun 2016 | 19:35

    U svakom slucaju respekt za coveka i glumca, supruga i oca, sirinu i tananog patriotu - Bekima Fehmiu... tako skromnog a tako bogate duse i takve slobode duha!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA