HRVATSKA SLAVI DANAS DAN DRŽAVNOSTI: Prošlo je 25 godina otkako je stekla nezavisnost!

Hrvatska danas obeležava 25 godina otkako je istupila iz bivše SFRJ i postala nezavisna država

Hrvatska danas slavi Dan državnosti, u spomen na 25. juna 1991, kada je Hrvatski sabor doneo istorijsku odluku o pokretanju postupka odvajanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. maja 1991.

Na obeležavanje Dana antifašističke borbe ne dolaze ni predsednica Kolinda ni premijer Orešković

- S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom objavljujemo  svim republikama i saveznim telima SFRJ, objavljujemo celom svetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašava samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog sveta - istakao je tom prilikom prvi predsednik Franjo Tuđman, čiji je govor putem radija i televizije pratilo više miliona građana.

Ambasador Hrvatske: Deklaracija pravi korak ka unapređenju odnosa

Istoga dana svoju suverenost i samostalnost proglasila je i Slovenija.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdvajanja među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromesečni rok odlaganja primene Ustavne odluke od 25. juna 1991.

Po isteku moratorija, Hrvatska je 8. oktobra 1991. raskinula državno-pravne veze s ostalim republikama i postala nezavisna država.

Foto: Tanjug/FAH Foto: Tanjug/FAH

Hrvatska je od 1. aprila 2009. punopravna članica NATO-saveza, a od 1. jula 2013. i Evropske unije.

Dan državnosti Hrvatski sabor će proslaviti svečanom sednicom, na kojoj će se uzvanicima obratiti predsednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsednik Sabora Željko Reiner i tehnički premijer Tihomir Orešković.

(Telegraf.rs/Izvor: dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca gr.ψ. ΞΞΞ

    26. jun 2016 | 10:41

    Manda@ Mandi, just for you za dobro jutro; Teslina naslednica=(Snezana=Nada@) preti ocu; - TATA, AKO MI NE DOZVOLIS DA SE UDAM ZA ANTISU, , BACICU SE U DUNAV !!! -SLOBODNO, CERKO, SVAKA GUSKA ZNA DA PLIVA !!! Pozzzzzzzzzzz...:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  • Yugo

    25. jun 2016 | 16:37

    Srečno hrvati,i moj jugić danas slavi,ali 26.rodjendan.Stariji je malo

  • Muhamed - Zenica

    25. jun 2016 | 18:18

    Ko kaze da je Hrvatska nezavisna ? Dok god stranci iz EU kroje zakone, to je samo "sejtan drzava", sto bi se reklo u Bosni. Ista stvar i sa svima nama u regionu odkako se raspade Juga. Doduse, mi smo barem i svjesni toga, sto se za komsije iz Hr. ne moze bas reci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA