NEMCI ŽELE BOLJI STANDARD NA BALKANU: Nemačka Srbiji za 15 godina dala 1,6 milijardi evra!

Ambasador Ditman je istakao da je cilj nemačke podrške Srbiji približivanje naše zemlje EU, osnaživanje produktivnosti privrede i poboljšanje životnog standarda građana

  • 20

U Beogradu je danas obeleženo 15 godina nemačko-srpske razvojne saradnje, u okviru koje je Nemačka, prema rečima ambasadora te zemlje Aksela Ditmana, za značajane projekte u Srbiji izdvojila 1, 6 milijardi evra.

Ditman: NEMA NOVIH USLOVA za Srbiju!

Jubilej je obeležen u Knez Mihailovoj ulici u centru grada programom za decu i odrasle, a duž te ulice predstavljena je i izložba "Dela znače", u okviru koje su predstavljeni najzanimljiviji primeri saradnje u poslednjih deceniju i po.

Ditman u Paraćinu: Nemačke kompanije investirale 1,8 milijardi evra u Srbiju

Ambasador Ditman je istakao da je cilj nemačke podrške Srbiji približivanje naše zemlje EU, osnaživanje produktivnosti privrede i poboljšanje životnog standarda građana.

FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC

On je naveo neke od primera dosadašnje saradnje, među kojima su podrška projektu snabdevanja vodom, kao i priključenje značajnog broja opština u Srbiji na sistem daljinskog grejanja.

Ditman je naveo da se radi i na tome da se u srpski obrazovni sistem uvede dualno obrazovanje. Kako je rekao, ne radi se samo o infrastrukturnim projektima, koje je njegova zemlja finansirala, već postoji značajna saradnja i u oblasti kulture.

Sredstva iz kojih se finansira saradnja sa Srbjom dolaze najvećim delom iz budžeta Nemačkog saveznog minisarstva za privrednu saradnju i razvoj.

Ta saradnja realizuje se pre svega, kroz dve organizacije - Nemačku organizaciju za međunarodnu saradnju, GIZ, te kroz KfW Razvojnu banku, koja je zadužena za sprovođenje investicionih projekata. Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je Nemačka iskazala prijateljstvo prema Srbiji na najbolji mogući način.

Ona je zahvalila na podsršci i finansijskim sredstvima za različite projekte koji su, kako je navela, od velike koristi za svakodnevni život građana.

- Nemačka nas je politički podržala u procesu evropskih integracija, ali i finansijski. Ne smemo zaboraviti taj gest i dobru nameru. Zahvaljujemo se i na podršci u procesu evropskih integracija i nadamo se da ćemo i nadalje imati podršku Nemačke na tom put - rekla je Joksimović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D

    25. jun 2016 | 16:08

    Bravooo!A oni i slicni njima su nam napravili stetu 1999 od preko 900 milijardi €.Tako da ovih 1.6 lepo pokrivaju svu nanetu stetu.

  • СРБИЈА

    25. jun 2016 | 15:26

    A sta je dala Rusija?

  • jagodinac

    25. jun 2016 | 18:08

    Koliko kosta ciscenje uranijumskog djubreta, kasetnih bombi, izgradnja porushenih objekata,unistenih mostova 1999, industrijskih postrojenja? Koliku su stetu naneli Srbiji Nemci od 1914 do 1999?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA