U Nišu postoji mesto na kojem ćete se SKAMENITI ako ste NEPRIJATELJ domaćina kod kojeg ste ušli! (FOTO)

Medijana datira iz trećeg veka naše ere kada je osnovana kao poljoprivredno gazdinstvo, fundus za snabdevanje hranom antičkog Naisusa. U četvrtom veku menja namenu i postaje kompleks luksuznih vila za bogato stanovništvo Naisusa koje ovde traži odmor od gradskog života

  • 2

Svi mozaici u tzv. vili sa peristilom, za sada jedinom dostupnom delu arheološkog lokaliteta Medijana kod Niša koji se prostire na oko 80 hektara, prvi put su na raspolaganju posetiocima zahvaljujući projektu njihove restauracije i konzervacijekojim rukovodi Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Nemanja Smičiklas, konzervator Republičkog zavoda za zaštitu spomenika koji sa svojom ekipom radi na lokalitetu, naglašava da su ovde otkrivena dva izuzetna, takozvana figurativna mozaika koja su vrlo retka.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ovde imamo mozaik sa likovima rečnog boga Fluviusa i Meduze. Posebno je zanimljiv ovaj drugi s obzirom na svoju simboliku. On se nalazi na ulazu glavnu primajuću dvoranu vile sa peristilom i ima specifičnu simboliku da onaj ko nije dostojan da ga primi kućevlasnik ne bi trebalo ni da ulazi jer će ga Meduza pretvoriti u kamen – objašnjava Smičiklas.

NEVEROVATNO OTKRIĆE U STOUNHENDŽU: Pronađena ritualna kamena arena (VIDEO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Zainteresovani da vide ovo kulturno blago Medijane mogu to učiniti samo do oktobra meseca, dokle će trajati prva faza radova, jer će nakon toga mozaici ponovo biti zatrpani kako bi se zaštitili.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Posetioci prvi put mogu da vide apsolutno sve mozaike na Medijani kao i proces njihove konzervacije i restauracije, što nije česta mogućnost. Medijana se izdvaja od ostalih lokaliteta jer, zahvaljujući zaštitinoj konstrukciji koja je nedavno postavljena, mozaici su otkriveni. Na drugim mestima su zatrpani i otkrivaju se u segmentima – naglašava Smičiklas.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Trenutno je u toku konzervacija i restauracija podnog mozaika iz prilaznog trema ka termama a planirano je da se u toku ove i sledeće godine to uradi i sa ostalim mozaicima u vili sa peristilom - ističe Smičiklas.

PRAISTORIJSKA ŽURKA U PROKUPLJU: Naučna zabava u neolitskom nalazištu Pločnik (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Medijana datira iz trećeg veka naše ere kada je osnovana kao poljoprivredno gazdinstvo, fundus za snabdevanje hranom antičkog Naisusa. U četvrtom veku menja namenu i postaje kompleks luksuznih vila za bogato stanovništvo Naisusa koje ovde traži odmor od gradskog života. Podeljena su mišljenja o tome da li je na ovom mestu bila letnja rezidencija cara Konstantina, za koga se smatra da je rodjen u antičkom Naisusu, ili je taj objekat pripadao namesniku provincije Remetaliku, koji je ustupao carevima i visokim zvaničnicima antičkog Rima. Medijana je napuštena u sedmom veku kada se Rimljani povlače pred naletom Avara i Slovena. Od 1981. godine je kulturno dobro od izuzetnog značaja - zaključuje.

Podelite sa nama u komentarima da li verujete u legende i da li ste sujeverni.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA