SVETSKI REKORDERI: Ovo je mesto u Srbiji u kojem NA 19 STANOVNIKA ide po jedna - KAFANA!

Početkom 2.000 godine u selu je bilo 16 kafana, jedna na deset stanovnika. Danas ih je upola manje, ali i dalje je najviše kafana po glavi stanovnika u celoj Srbiji

  • 5

Na svakih 19 stanovnika po jedna kafana! To je statistički podatak nigde nezaveden i važi samo za šumadijsko selo Gruža, na pola puta između Kragujevca i Kraljeva. Ovde je verovatno najviše kafana po glavi stanovnika u celoj Srbiji.

BRAVO, LJUDINE: Seljaci sami finansiraju obnovu škole! (FOTO)

Selo se prostire na tek 12 hektara, i skoro celo je smešteno u jednoj ulici. I tu nije čudu kraj, u ovom je selu pre 15 godina bilo 16 kafana- na 10 ljudi jedna. I svi imaju posla, bar tako kažu. I konkurencija je u dobrim odnosima. I svi su ponosni što daleko veće opštine nemaju ni upola kafana kao oni.

POSLEDNJA BATINA FOTOGRAFIJA IZ KAFANE: Valter je bio veseljak, čim uđe, evo šta se dešavalo! (VIDEO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Četvrtak je. Starina Arsenije Đorđević (88) iz obližnjeg sela Čestin, sišao je u Gružu na pijačni dan. Kaže da ga valja saslušati jer ima 70 godina kafanskog staža:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ove su kafane potrebne jer se u Gružu na pijačni dan slije narod iz nekoliko okolnih sela. Idite prvo kod Putara, ta kafana postoji i pre sela - pokazuje štapom pravac deda Arsa i ode svojim putem.

Radoslav Veljović zakupac je najstarije kafane, građene 1880. godine, iste godine kada je zasijala prva sijalica u kafani, u Beogradu. Ova se gružanska kafana i ne zove "Kod putara" kako meštani kažu, nego se zove "Gruža".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Navikao narod na nekadašnji naziv, kafana je više puta menjala ime, zavisno od zakupca. Zgrada je najstarija u kraju, u centralnom delu ulice, verovatno je ovde pre većine kuća i svih drugih kafana. Izgradio je Miloš Tucaković, pa se zvala "Tucakovića kafana". Ja je iznajmljujem 11 godina od vlasnice koja živi u Nemačkoj. To je nekada bila kafana i dom za okupljanje mladih, za posela, sve zajedno oko 400 kvadrata - objašnjava Veljović koji je prostor renovinarao, ali mudro ostavio zidove od cigle gole, jer to su cigle stare više od veka.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tik do "Gruže" je kafana "Gušter", a za vlasnike u selu kažu da su možda najveći udarnici u kraju. Pre "Guštera" je "Miler", više kafić nego kafana. Niz ulicu je pečenjara "Ronja", kažu prolaznici. Niti je pečenjara, niti se zove "Ronja".

- Kafana se zove "Raša gurman", a pečenja odavno nema. U godinama sam kada to ne mogu da postignem. Držim ovu kafanu od 1980. godine, a moj otac od 1936. Moja deca se bave drugim poslovima, narod otišao iz sela, sve je manje gostiju. Dok me noge nose radiću, pa zatvaram i ja - kaže Miodrag Rafailović Ronja koji i dalje ima vagu za merenje pečenja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ulicom se miris pečenja ipak širi, na metar od Ronje. Miriše iz kafane "Luis", kaže prolaznik koji hita ka tezgi na ulici, pijačni je dan, a supruga ga zove da mu kupi donji veš. Kafana se, i ovaj put, ne zove kako prolaznik reče. Zove se "Naša oaza". Vlasnik je Dejan Milojević Luis, najmlađi kafedžija u kraju, sa stažom od tri godine, što je za Gružu starost bebe od pola dana.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Napolju kafana, unutra restoran, na spratu kafić, to smo mi. U bašti - piće, u restoranu se jede sveže pečenje svaki dan, na spratu se piju espreso i kokteli. Posla ima, kako nema! Nema tu - nema posla, moraš sam da ga napraviš! Daj kvalitet i pristojne cene i eto posla - tvrdi Dejan Milojević Luis, najmlađi kafedžija i na pojavu kupca pečenja trči da usluži mušteriju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Seljak u gumenim opancima kaže da mu treba kilo pečenja za goste, "al' da bude", dodaje. Dejan odvraća "će da bude" i pečenje je isečeno i upakovano za par minuta. Za to vreme zovu ga gosti koji bi da plate, a koji su upravo doručkovali vruće pečenje u 10 sati ujutru.

Tok do "Naše oaze" je kafić, tik do kafića, preko magistrale je kafana "Kod samara". Vode je majka si sin, Jovanka i Branko Zlatić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Naša kafana postoji od 25. maja 1985. godine. Otvorio je moj otac, a tako se zove jer nam je to nadimak od čukundede. Imamo sva kuvana jela i pečenje svaki dan, samo da je mušterija više. Ipak, nikakvu nameru nemam da radim bilo šta drugo, zašto bih, imam najlepšu kafanu - kaže mladi Branko.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

I još nije kraj, na par stotina metara od "Samara" je kafana "Kod Sneže". I ona ima mušterije, godinama unazad.

UZ NJIH LOMITE ČAŠE I VADITE PARE: Ove pesme obožavate, a da li znate iz kojih su filmova?! (VIDEO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Sve ove kafane, posebno kada ih je bilo 16, značajno su doprinele napredku sela jer je za mnoge konobarice posao u kafani bio odskočna daska za udaju. Gazda Ronja je do početka 2.000-ih udao 12 svojih konobarica, a jedna se udala posle dva dana staža.

Selo Gruža nekada se zvalo Slepak, a pre jednog veka dobilo je sadašnje ime, pa se zove kao i čitav ovaj kraj Šumadije - Gruža. U selu Gruža ima 153 stanovnika i osam kafana.

Pozivamo vas da u komentarima podelite sa nama najbolje anegdote iz kafane.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA