FILMSKA DRAMA U MOKRINU: Nezakonito lovili prepelice, a zatim "nasrnuli" na aktiviste (FOTO)

Lokalni lovac koji je zatečen u nelegalnom lovu probao je da sakrije dokaze tako što je počupao vabilice i zvučnike, ubacio ih u svoj džip zajedno sa puškom i pobegao u selo

  • 0

Nezakonito lovljenje divljači i sitnih životinja česta je pojava u atarima širom Srbije, iako aktivisti za zaštitu životinja pokušavaju da stanu na put krivolovstvu, ono se i dalje često događa. Situacija u kojoj su se našli aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije neprijatno ih je iznenadila kada su prošlog vikenda u ataru sela Mokrin kod Kikinde pronašli četiri osobe koje su lovile prepelice na zakonom zabranjen način. Dva srpska i dva italijanska državljana zatečena su na lokaliteta "Vajlerka" u nezakonitom lovu uz korišćenje dve elektronske vabilice.

Aktivisti Društva odmah su obavestili pokrajinsku inspekciju za šumarsvo i lovstvo i lokalnu stanicu policije, stoji u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

ZAMKA JOJ PRESEKLA GRUDI: Spasli medvedicu na Tari, pa je pustili sa satelitskim odašiljačem - U PRIRODU!

- Naše najmanje poljske koke tokom noći su uz pomoć  vabilica namamljenje u krivolovačku zasedu. Slučajevi krivolova na prepelice ponavljaju se iz godine u godinu širom Srbije. Poslali smo desetine prijava inspekcijama i tužilaštvima, ali svega nekoliko slučajeva je rešeno što krivolovcima šalje jasnu poruku da mogu da nastave da krše zakone - kaže Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Lokalni lovac i bivši predsednik Lovačkog udruženja "Perjanica" iz Mokrina koji je zatečen u nelegalnom lovu probao je da sakrije dokaze tako što je počupao vabilice i zvučnike, ubacio ih u svoj džip zajedno sa puškom i pobegao u selo. Nakon intervencije službenika policije, dokaze izvršenja krivičnog dela morao je da donese u stanicu policije u Kikindu gde je zajedno sa ostalim lovcima zadržan na ispitivanju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prilikom susreta sa krivolovcima, jedan od Italijana svojim automobilom nasrnuo je na četvoro aktivista Društva u nameri da ih povredi.

AKO UBIJETE OVU PTICU U SRBIJI, IDETE U ZATVOR 3 GODINE: A evo i zašto! (FOTO)

- Bahati Italijan više puta nas je vređao, a jednog od kolega je i udario po licu. Nismo naseli na njegove provokacije, a on je zbog toga, prilično iznerviran, seo u svoj kombi i krenuo direktno na nas. Bili smo prisebni, odskočili smo u stranu i imali sreću što nas nije pregazio - vidno uznemiren kaže Draženko Rajković iz Društva.

Zaštitari ptica ističu da ih ovaj vid napada i zastrašivanja neće odvratiti od namere da nastave da brinu o pticama i da prijavljuju krivolov. Protiv italijanskog lovca aktivisti Društva podneće i krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti, a za ovo delo zaprećena je zatvorska kazna od tri meseca do tri godine.

Tigrovi na ivici opstanka, po dva strada nedeljno!

Elektronske vabilice za ptice i ostale divlje životinje zabranjene su za korišćenje u Srbiji i smatraju se sredstvom za masovno uništavanje divljači.

Najnovija studija, koju je uradila organizacije BirdLife International, pokazala je da u nelegalnom ubijanju u Sredozemlju svake godine strada 25 miliona jedinki divljih ptica. Godišnje se u Srbiji krivolovi između 125.000 i 175.000 divljih ptica, a od ovog broja gotovo polovinu sačinjavaju ubijene prepelice i grlice koje se švercuju u Italiju za potrebe crnog tržišta mesa za ekskluzivne restorane.

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA