≫ 

DANAS POČINJE POST I TRAJE 2 NEDELJE: Ribu smete da jedete samo OVOG JEDNOG DATUMA

Post u hrišćanstvu ne znači samo odricanje od mrsne hrane i pića, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju i ogleda se u uzdržavanju od rđavih misli, reči i dela, te pojačanju molitava i činjenju dobrih dela

  • 20

Za pravoslavne vernike danas počinje Velikogospojinski post, kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike Gospojine, koji se slavi 28. avgusta.

 

HILANDARSKE MUDROSTI OCA MILENTIJA: Njegove reči će nam promeniti život IZ KORENA

 

Velikogospojinski post uvek počinje na Svete mučenike Makaveje 14. avgusta i traje 14 dana. Ustanovljen je u slavu Uspenija Presvete Bogorodice, kada se obeležava dan kada se Bogorodica uspela na nebo.

 

Post u hrišćanstvu ne znači samo odricanje od mrsne hrane i pića, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju i ogleda se u uzdržavanju od rđavih misli, reči i dela, te pojačanju molitava i činjenju dobrih dela.

 

Tokom ovog posta za ishranu se koristi biljna hrana pripremljena na vodi, osim subote i nedelje kada je dozvoljena upotreba ulja i vina. Riba se u toku ovog posta jede samo na praznik Preobraženja Gospodnjeg, 19. avgusta po novom kalendaru.

 

Nekada su tokom ovog posta, koji se ubraja u stroge, bile zabranjene javne priredbe i spektakli.

 

Uz jednodevne postove svake srede i petka, osim mesopusnih sedmica, te praznika Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja i Krstovdana, Srpska pravoslavna crkva propisuje četiri velika posta, i to Velikogospojinski, Veliki ili Časni post, Božićni i Petrovski.

 

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • johanna fuchs

    13. avgust 2016 | 14:51

    Ja postim svaki dan vec godinama tj.samo biljna ishrana...nije na vodi samo,ali je biljna i spasavam zivotinje i cinim dobra dela...tim putem i nastavljam,jer je pravi put...

  • sale71

    13. avgust 2016 | 12:48

    Moj post je slanina pržena na ulju,jer u Svetom pismu nema zakona o postu,a još piše da čoveka ne čini grešnim što na usta ulazi,no što iz njih izlazi!

  • Tutor

    13. avgust 2016 | 22:59

    Post je prevencija za kardiovaskularne bolesti. Bolje da se malo suzdržavam od pečenja i jedem ga do kraja života, nego da gledam u njega i pijem lekove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA