≫ 

U Sredozemnom moru za pola godine stradala 2.901 izbeglica

Na istočnoj mediteranskoj ruti, sa druge strane, prijavljeno je samo nekoliko smrtnih slučajeva od kada je postignut sporazum između Evropske unije i Turske o smanjenju priliva migranata i zatvorene balkanske granice za migrante, dodaje se u analizi IOM-a

  • 0

U prvih šest meseci ove godine 2.901 izbeglica je stradala ili nestala dok je prelazila Sredozemno more, što predstavlja porast od 37 odsto u odnosu na isti period 2015. godine, navodi se u danas objavljenoj analizi Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Žena poreklom sa Filipina odgovorna za napad u Briselu (FOTO)

Najveći broj ljudi, odnosno njih 2.484, poginulo je na takozvanoj centralnoj mediteranskoj ruti, na putu iz Severne Afrike ka Italiji, navodi Centar za analizu podataka o globalnim migracijama IOM-a, čije je sedište u Berlinu. Kako se dodaje, tu rutu je u prvoj polovini 2016. godine prešlo oko 70.000 osoba.

NE NAZIRE SE KRAJ: Zatvaranje balkanske rute nije smanjilo broj migranata

Na istočnoj mediteranskoj ruti, sa druge strane, prijavljeno je samo nekoliko smrtnih slučajeva od kada je postignut sporazum između Evropske unije i Turske o smanjenju priliva migranata i zatvorene balkanske granice za migrante, dodaje se u analizi IOM-a.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Broj migranata, koji su koristili tu trasu kako bi prešli iz Turske u Grčku, iznosio je 885.000 prethodne godine, navodi se u analizi i ističe da se broj dolazaka novih migranata smanjio za 98 odsto od kada je 20. marta postignut sporazum.

BOMBA EKSPLODIRALA NA TAJLANDU: Najmanje jedna osoba je poginula, 29 povređeno! (FOTO)

U prvih šest meseci 2016. godine poginule su 376 osoba u istočnom Sredozemlju, od kojih samo 10 u aprilu, dok nijedan smrtni slučaj nije zabeležen u maju ili junu, navodi se u izveštaju.

Centralna mediteranska ruta je oduvek bila najopasnija zbog dužine putovanja, a krijumčari nastavljaju da ubacuju previše očajnih migranata u brodove, koji su neadekvatni za putovanje preko mora, prenosi AP.

Atina traži ubrzanje preseljenja migranata

Dodatni problem sada su sve česći slučajevi u kojima krijumčari šalju više brodova odjednom, što otežava spasilačke operacije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA