NAJZNAČAJNIJI ISLAMSKI PRAZNIK BIĆE 11. SEPTEMBRA? Amerika na nogama zbog Kurban-bajrama

Potencijalni datum za ovaj praznik pada na 15-godišnjicu terorističkih napada u SAD, koji je izazvao strah među muslimanima u Njujorku i širom zemlje kada su akti verskih ekstremista izazvali zapaljivu političku retoriku

  • 45

Svake godine, muslimanski lideri širom sveta gledaju u Mesec kako bi predvideli datum jednom od najvažnijih praznika Kurban-bajram, praznik prinošenja žrtve.

OTKRIVENA TAJNA NAKON 15 GODINA: Bin Laden je inspiraciju za 11. septembar dobio od ovog čoveka

Kada je Habib Ahmed počeo da planira ovaj Sveti dan, primetio je potencijalnu opasnu koincidenciju: Kurban-Bajram mogao bi da bude 11. septembra.

- Mnogi ljudi će želeti da od toga naprave "nešto" od toga. Mogli bi pogrešno da proumače: "Pogledajte ove muslimane, slave 11-og septembra" - rekao je gospodin Ahmed, koji je nedavno izabran na čelo Islamskog centra na Long Ajlendu.

Potencijalni datum za ovaj praznik pada na 15-godišnjicu terorističkih napada u SAD, koji je izazvao strah među muslimanima u Njujorku i širom zemlje kada su akti verskih ekstremista izazvali zapaljivu političku retoriku i pomogli da poraste mržnja prema muslimanima.

Foto: Tanjug/AP/Chao Soi Cheong Foto: Tanjug/AP/Chao Soi Cheong

U Njujorku, mogućnost da praznik bude 11. septembra intenziviralo je zabrinutost za bezbednost širom muslimanske zajednice nakon nedavnog ubistva imama i njegovog pomoćnika u Kvinsu. Neke je ova podudarnost podsetila na reakcije nakon terorističkih napada i policijski nadzor usmeren na muslimane godinama nakon 11. septembra.

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski praznik. On dolazi dva meseca i deset dana nakon ramazana.

ŠTA ZNAČE REČI ALAH, ISLAM, MUSLIMAN I KURAN: Dosta su vas svi lagali, ovo je istina! (FOTO)

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Za ovaj praznik očevi i majke bogato daruju svoju decu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogatu trepezu za goste.

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Sledi čestitanje, a zatim odlaze na groblja, pa se potom vraćaju u svoje domove gde su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.

(Telegraf.rs / New York Times)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Au

    30. avgust 2016 | 20:51

    Pravoslavac sam ali su ameri sami srusili svoje ovo je samo pokusaj da to prikriju

  • deftones

    30. avgust 2016 | 19:19

    bajram je 12.9 a sto se bune kad su sami sebi srusili zgrade

  • Mire

    30. avgust 2016 | 19:09

    Pa kaubojima je predsednik musliman.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA