NOVA ŠANSA ZA ZABORAVLJENE DEVOJČICE: Bliznakinje Dragica i Milica sa 16 godina prvi put sele u školsku klupu (FOTO)

Reč je o isturenom odeljenju Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Žitnom Potoku, u koje idu svi oni koji nikada nisu imali šansu za obrazovanje. Osim toga, oni imaju mogućnost da za tri godine završe kompletno osnovno obrazovanje

  • 0

Zahvaljujući Osnovnoj školi za obrazovanje odraslih u Prokuplju koja je ove godine otvorila odeljenje u Žitnom Potoku, u školske klupe po prvi put su sele šesnaestogodišnje bliznakinje Dragica i Milica iz planinskog sela nadomak Žitnog Potoka. Sa njima su još 13 punoletnih osoba koje do sada nisu imale ni dan škole!

Kako kaže direktor Škole za obrazovanje odraslih Radmila Dimić, na ideju da oformi odeljenje došli su nakon obilaska terena.

- U Žitnom Potoku smo evidentirali oko 60 lica bez završene osnovne škole. Kako ne postoji razvijena putna mreža na liniji Prokuplje-Žitni Potok, pokrenuli smo inicijativu kod Skupštine Opštine Prokuplje i ka nadležnom ministarstvu za verifikaciju izdvojenog odeljenja - kaže Dimić.

Među učesnicima su i sestre bliznakinje Milica i Dragica koje imaju 16 godina i do sada nisu sele u školske klupe. Kako žive u siromašnoj dvanaestočlanoj porodici, čak nemaju ni izvode iz knjige rođenih, sada će, uz agnažovanje škole po prvi put dobiti ovaj dokument.

- One nemaju ni zdravstvene knjižice. Otvoreno odeljenje ima i podršku Udruženja Roma "Carina", s ozbirom da u ovom planinskom selu ima dosta članova romske zajednice. Saradnja je ostvarena i sa prokupačkom filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje, te će onima koji završe školu biti omogućeno da završe i obuku za jedno od 50 ponuđenih zanimanja. Veliku zahvalnost dugujemo lokalnoj samoupravi koja nam je pomogla u ovom poslu, kao i Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Žitnom Potoku koja nam je ustupila jednu učionicu - dodaje Dimić.

Svi đaci imaju mogućnost da za tri godine završe kompletnu osnovnu školu.

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA