Pogledajte kako se jedno od nekad najvećih jezera na svetu smanjuje pred vašim očima (VIDEO)

Jezero je počelo da se smanjuje još sezdesetih godina kada su vlasti ondašnjeg Sovjetskog Saveza promenile tokove reka koje su ga napajale, Amu Darje i Sir Darje, kako bi navodnjavali poljoprivredna polja u Uzbekistanu i Turkmenistanu

  • 1

Do nedavno Aralsko more je bilo četvrto najveće jezero na svetu, a sada se sastoji od dve omanje "barice", prenosi The Huffington Post.

Urmija je najveće jezero na Bliskom istoku i ovi ljudi UŽIVAJU U NJEMU (FOTO)

NASA je objavila time-lapse video koji pokazuje smanjivanje Aralskog mora. Snimak počinje 2000. godine i pokazuje kako su do sada su od nekada velikog jezera ostale dve puno manje vodene površine Severno i Južno Aralsko more, piše net.hr.

Jezero je počelo da se smanjuje još sezdesetih godina kada su vlasti ondašnjeg Sovjetskog Saveza promenile tokove reka koje su ga napajale, Amu Darje i Sir Darje, kako bi navodnjavali poljoprivredna polja u Uzbekistanu i Turkmenistanu.

Kako kaže NASA, posledice su bile katastrofalne.

- Kako je Aralsko more presušivalo, ribari i druge zajednice koje su živele uz njegove obale propale su. Sve slanija voda postajala je zagađena vešačkim đubrivima i pesticidima. Vetar je raznosio prašinu s ogoljenog dna, zagađenu poljoprivrednim hemikalijama i ugrožavao zdravlje ljudi. Uz to, so sa dna jezera vetar je nanosio po okolnoj zemlji i tako uništavao tlo. Useve je trebalo zalivati sve većim količinama rečne vode. Gubitak tako velike vodene površine koja je ublažavala temperature doveo je i do sve hladnijih zima i sve toplijih i suših leta - navodi NASA.

U julu se pojavio tračak nade u pokušaju spašavanja Severnog Aralskog mora. Projekt brane Kokoral koji finansira Svetska banka doveo je do povratka 15 vrsta ribe. Projekat se nastavlja i trenutno se nalazi u drugoj fazi.

Pogledajte snimak NASA ovde:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    10. septembar 2016 | 19:48

    ....nekada glavna luka na jezeru-grad Aralsk je sada na skoro 200km od obale.Mnogi brodovi stoje u pesku km daleko od vode....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA