≫ 

U KOTORU FORMIRANA BALKANSKA KOZAČKA VOJSKA: Ujedinila je pravoslavne narode, a evo ko je na čelu tih ratnika (VIDEO)

Kozački pukovnik (ataman Crne Gore) Slobodan Pejović, koji je danas izabran za zamenika vrhovnog atamana Balkanske kozačke vojske, podsetio je na veze sa ruskim narodom, posebno u poslednjih 300 godina

  • 23

Veliku pažnju javnosti u Kotoru izazvalo je formiranje Balkanske kozačke vojske. Šta je zapravo dotična jedinica i kakva je bila atmosfera u Kotoru?

ŽELITE LI DA POSTANETE KOZAK: Po snegu goli, na kamenu bosi, s mačem vešti! (FOTO) (VIDEO)

Nakon liturgije i obilaska mesta gde je početkom 19. veka bio ruski konzulat, svečano postrojeni kozaci i „Noćni vukovi“ pošli su u riznicu Srpske pravoslavne crkve, gde ih je pozdravio domaćin, arhijerejski namesnik bokokotorski protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić.

A posle svečanog, radni deo „kozačkog kruga“ počeo je predavanjem raporta atamanu Viktoru Vladimiroviču Zaplatinu, nakon čega je zastavni vod svečano uneo zastave Rusije, Crne Gore i Srbije, koje su kasnije postavljene uz zastave drugih balkanskih zemalja, prenosi portal „IN4s“.

Za vrhovnog atamana Balkanske kozačke vojske jednoglasno je izabran kozački general Viktor Vladimirovič Zaplatin.

On je pozdravio prisutne, kazavši da je predstavnik Ruske Federacije koji već 16 godina radi u Srbiji.

„Ako se uspavamo, nećemo postići mir. Rat se dešava. On ne mora biti vođen. Mnogo smo izginuli u prošlim ratovima. Rusija je mnogo izgubila, ali niko nije mogao pretpostaviti da će na teritoriji bivšeg SSSR-a doći do rata među braćom — Rusima i Ukrajincima. Srbi nikad neće biti naši neprijatelji“, poručio je između ostalog Zaplatin.

Kozački pukovnik (ataman Crne Gore) Slobodan Pejović, koji je danas izabran za zamenika vrhovnog atamana Balkanske kozačke vojske, podsetio je na veze sa ruskim narodom, posebno u poslednjih 300 godina.

„Pomenuću samo nekoliko primera. Za vreme ruskog cara Petra Velikog, ruski kneževi su u Boki Kotorskoj učili pomorske škole. U ratu Rusije protiv Napoleona u ruskoj vojsci je služilo više od 10 srpskih generala.

Rusi su sa crnogorskom vojskom i Bokeljima za vreme Petra Cetinjskog od Francuza oslobađali Boku. Na Berlinskom kongresu Crna Gora i Srbija ne bi dobile državu da nije bilo Rusije, što je potvrdio i naš kralj Nikola kada je rekao: ’Da nije bilo Rusije, ne bi bilo ni Crne Gore‘“.

On je podsetio na rusku pomoć u oslobađanju Jugoslavije i cele Evrope od Hitlera, pomoć Crnoj Gori nakon zemljotresa 1979. godine. Podsetio je i na ruske investicije i brojne turiste koji dolaze iz ove zemlje.

Pejović je osudio stav zvanične crnogorske politike koja se kreće ka učlanjenju države u NATO, nazvaši ovu organizaciju NATO kavezom. „U našem narodu je poznato da će Boka Kotorska i aerodrom u Nikšiću postati NATO baze. Nećemo u NATO kavez koji nas je mučki ubijao od Subotice do Murina“, poručio je između ostalog Pejović.

(Telegraf.rs / Sputniknews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danga

    13. septembar 2016 | 12:26

    Srbi Crne Gore samo naprijed čuvajte dostojanstvo vaših predaka sa vama su vaśa braća Hercegovci .Crnoj Gori su vazda bili saveznici Rusija Srbija a ne šiptari Hrvati i Vatikan. .

  • Србољуб

    13. septembar 2016 | 10:54

    "Ко неће брата за пријатеља,имаће непријатеља за господара" Само напред! То једино може Србију да подигне из пепела,да би знали непријатељи да "Србија није шака пиринча коју може да позоба свака врана..."

  • NBGDJBT!

    13. septembar 2016 | 12:36

    pitam se ko dislajkuje ove komentare...spijuni su medju nama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA