RUSI MARŠIRAJU KROZ BEOGRAD PROTIV GEJ PARADE: Desničari organizuju litiju od Hrama do Saborne crkve

Osim Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja je tradicionalno podržala ovaj događaj, interesantno je da su se u organizaciju uključila i ruska udruženja desne orijentacije

  • 26

Uoči Parade ponosa koja bi trebalo da se održi 18. septembra, grupa desničarskih udruženja najavila je svoj odgovor u formi takozvane Nedelje porodičnog jedinstva, koja će biti krunisana šetnjom i litijom u petak.

MINISTARKA BRNABIĆ POTVRDILA: Dolazim na Prajd!

Osim Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja je tradicionalno podržala ovaj događaj, interesantno je da su se u organizaciju uključila i ruska udruženja desne orijentacije, prenosi Slobodna Evropa.

Šetnju od Hrama svetog Save do Saborne crkve u Beogradu organizovalo je javnosti malo poznato udruženje Porodični sabor, koje okuplja desetak organizacija.

No, organizaciju su pomogla srpsko-ruska udruženja, kao što su Rusko sobranje, Zavet srpsko-ruski i Pravoslavna porodica.

Miodrag Kojić iz Srpskog udruženja Ćirilica, koje takođe učestvuje na ovom skupu, kaže da je ova saradnja prirodna.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Zato što podržavaju iste vrednosti kao i mi. Vi znate da je u Rusiji porodica na prvom mestu i tamo vlada daje 10.000 dolara za svako novorođeno dete - navodi Kojić.

Na pitanje RSE – da li to znači da se Porodični sabor zalaže za primenu ruskog modela kako prema porodici, tako i prema LGBT populaciji, koja je u Rusiji zakonski stigmatizovana i marginalizovana – Kojić odgovara potvrdno.

- Tako je, mi smo za to da se slični modeli nađu i ovde u Srbiji - ističe Miodrag Kojić.

Prema mišljenju Snežane Ilić, iz zrenjaninskog Centra za razvoj civilnog društva, Parada ponosa pokazuje duboku podeljenost srpskog društva na zagovornike proevropskog i proruskog puta.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Desničarske stranke jesu proputinovske i vezaće se za Putinovu Rusiju. U našoj situaciji mi dodatno imamo i to da su proputinovske snage i zagovornici evroazijskih integracija ušli u parlament Srbije. To je još jedan momenat koji specifikuje Srbiju u odnosu na sve ostale zemlje u kojima se pitanje prava seksualnih manjina takođe postavlja - objašnjava sagovornica.

Miodrag Kojić potvrdio je da su organizatori šetnje dobili blagoslov od patrijarha Irineja.

- Srpska pravoslavna crkva je uvek bila da se čuvaju naše porodične vrednosti, jer bez osnovne ćelije društva ne može ni društvo da funkcioniše - kaže Kojić.

Foto: Tanjug Sava Radovanović/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug Sava Radovanović/Nemanja Jovanović

Među aktivnostima u okviru Nedelje porodičnog jedinstva, na kojima učestvuje i sveštenstvo SPC, su i video projekcije ispovesti "bivših homoseksualaca".

Na pitanje – da li su litija i šetnja odgovor na predstojeću Paradu ponosa – Kojić je izbegao da odgovori direktno.

- Ne bih hteo da komentarišem ove druge koji se bave, prema mom mišljenju, nelogičnim stvarima - kaže on.

Znatno rečitija je sama video najava za Porodični sabor, koja se može pronaći na internetu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Porodični sabor, za svetinju braka između muškarca i žene. Protiv istopolnih zajednica koje usvajaju decu otetu pravim roditeljima. Za porodično vaspitanje, umesto razvrata seksualnog obrazovanja - navodi se, između ostalog, u pozivu na Porodični sabor.

Organizatori Parade ponosa kažu da svako ima pravo na mirnu šetnju ili protest, ali da država ne bi trebalo da toleriše eventualno širenje govora mržnje pod krinkom porodičnih vrednosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    15. septembar 2016 | 15:26

    Našem društvu najhitnije treba konsolidacija i vracanje starih vrednosti na cenu, a porodica i deca na prvo mesto. Mi nestajemo jer se ne radjamo dovoljno potomaka i u tom cilju država treba da ulozi svu snagu i napore. Od LGBT populacije tesko da ce biti potomaka i buducih pokolenja. Ne dozvolimo moralni i duhovni sunovrat naše Sbrije. Jedno veliko NE za Praid i veliko DA za porodicu, natalitet i borbu protiv bele kuge

  • ZILE

    15. septembar 2016 | 15:27

    I treba neka IZADJE narod na ulice i neka kaze sta misli. Ima Srbija i svoje građane koi nezele gej paradu pa valjda se i mi nesto pitamo povodu ovoga.

  • DH

    15. septembar 2016 | 21:50

    Ja nemam nista protiv gej populacije..Ali imam protiv parade. Umesto toga mogu da organizuju festival na jednom mestu a ne da blokiraju ceo grad...I pri tom iz naseg dzepa je placena policija..E protiv toga sam al nisam protiv njih..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA