≫ 

SERGEJ JE JEDINI ČOVEK NA SVETU KOJI PUTINA DRŽI U ŠACI: I priprema ruskom predsedniku paklenu osvetu (FOTO) (VIDEO)

Nešto svetlija tačka u životu "Putinovog bankara", kako je takođe poznat, jeste njegov brak sa "naslednicom" Lava Tolstoja, biznismenkom i avanturistom Aleksandrom Tolstoj

  • 6

Pre nego što je postao svetski poznat kao odbegli bankar koji od Rusije traži odštetu od 15 milijardi dolara, iako joj duguje 150 miliona evra, glavne stavke u biografiji Sergeja Pugačeva bile su njegova funkcija glavnog finansijera Borisa Jeljcina i Vladimira Putina, i pozicija supruga rođake Lava Tolstoja.

PUTIN UDARIO NA BANKARE: Evo kako će kažnjavati one koji se kriju u inostranstvu!

Čovek nekada ogromnog političkog uticaja, bez koga bi važni delovi svetske istorije skoro sigurno izgledali mnogo drugačije, pre problematične reputacije stekao je diplomu tehničkih nauka i, kao doktor elektrotehnike, mesto u ruskoj Akademiji inženjera.

U trenutku raspada SSSR-a već je imao svoju privatnu firmu koja je investirala u razne projekte širom EU, SAD i Rusije: od finansija, preko medija, do biotehnologije, njegov novac bio je svuda.

PLJAČKA VEKA KOJA ĆE UNIŠTITI PUTINA: Boris, Ilija i Andrej su ukrali MILIJARDE i pobegli iz Rusije (FOTO) (VIDEO)

Otišavši korak dalje, 1990. sa svojim saradnicima osnovao je NTB banku, a dve godine kasnije i Internacionalnu industrijsku banku tj. Mežprombank, kako je daleko poznatija.

Usledilo je osnivanje OPK mešovite korporacije, koja je raspolagala aktivom u vrednosti od 300 milijardi rubalja.

Foto: Wikipedia/Visuals editor Foto: Wikipedia/Visuals editor

Kada se 1991. godine preselio u Moskvu, otpočeo je i njegov politički angažman, koji se 1996. transformisao u vodeću snagu iza predsedničke kampanje Borisa Jeljcina. Kada je uspešno obavio posao, a ovaj postao predsednik, Pugačev je nagrađen pismom zahvalnosti "za veliki doprinos razvoju ruske demokratije i učestvovanju u sprovođenju izborne kampanje", čiji je potpisnik bio šef države.

Posle dve godine, kao član ruske delegacije u Vašingtonu, na čelu sa ministrom finansija Maihaelom Zadornovim, vodio je pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom, o podršci Rusiji, da bi se između 1998. i 2000. našao i u ključnoj ulozi u pripremi Putinove predsedničke kampanje, a onda, 2001. bio imenovan i za senatora.

Foto: Wikimedia/ITAR-TASS Foto: Wikimedia/ITAR-TASS

O svojim političkim zaduženjima u tom periodu rekao je da je bio član grupe ljudi koja je upravljala Rusijom, a nazivala se Porodica, a u kojoj mu je pripao zadatak da odabere Jeljcinovog naslednika, kada je izbor pao na "iskusnog špijuna Putina".

Zbog majstorskih sposobnosti da dovede nekoga na vlast, i obezbedi mu finansijska sredstva za to, iz "porodice" je poneo nadimak "bankar Kremlja".

Iza Pugačeva, na funkciji na kojoj je proveo narednih 10 godina, ostali su brojne donacije u regionu Tuva, poput muzeja i brojnih crkava.

Poslednje godine senatorske službe, 2011. našao se pod istragom ruske vlade zbog pronevere zajmova koje je njegova Mežprom banka dobila od države, a za šta bi, u Rusiji, mogao da bude osuđen na 10 godina zatvora.

Moskovski Kremlj, sedište vlasti Svete Rusije Foto: Wikipedia/Минеева Ю. Moskovski Kremlj, sedište vlasti Svete Rusije Foto: Wikipedia/Минеева Ю.

Znajući šta mu se sprema, 2009. godine uzeo je francusko državljanstvo, ali zbog "počasnog" mesta na crvenoj listi Interpola - uprkos tome što se dugo branio navodima da je hajka na njega političke prirode - koji je, na zahtev Rusije, zamrznuo svu njegovu međunarodnu imovinu, u vrednosti od 15 milijardi dolara, trenutno ima status izbeglice.

Nešto svetlija tačka u životu "Putinovog bankara", kako je takođe poznat, jeste njegov brak sa "naslednicom" Lava Tolstoja, biznismenkom i avanturist0m Aleksandrom Tolstoj.

Mimo porodice s njim, Aleksandra je čuvena po dokumentarcima o putovanjima na koja je išla jašući konja, čime je obezbedila bogat materijal za brojne filmove, knjige i javne nastupe.

Kao master umetnosti na Edinburškom univerzitetu, 2003. godinu provela je u Rusiji, gde je držala časove engleskog deci bogataša.

Na ovaj način je prvi put i stupila u kontakt sa Pugačevim; njen brak sa Šamilom Galimzianovim raspao se 2009. godine, neposredno nakon rođenja sina Aleksisa, s kojim se, potom, preselila u Čelzi. Iste godine unajmila je velikodušno plaćene advokate koji su imali zadatak da zaštite njen privatni život, a ubrzo se saznalo i koji je bio motiv tog poteza.

Nekoliko meseci kasnije ona i Sergej boravili su u vili na jugu Francuske: dok je Sergeju pomagala da nađe seosko imanje u Engleskoj, a za sebe kupovala farmu u Hirfordširu, njen daleki rođak Aleksandar Nekrasov otkrio je javnosti ne samo da su Aleksandra i Sergej u vezi, već i to da je on otac njenog sina.

Printskin: Youtube/TV Rain Printskin: Youtube/TV Rain

Do 2011. bilo je opšte poznato da su njih dvoje par, i to sa kućama u Monaku, Londonu i Moskvi, iako je Pugačev i dalje bio zvanično u braku sa svojom prethodnom suprugom Galinom, s kojom ima dva sina Viktora i Aleksandra, kao i unuke.

2010. godine par je dobio i sina Ivana, a 2012. ćerku Mariju.

Uprkos sudskoj odluci kojom mu je prošle godine naređeno da ostane u Britaniji, Pugačev je prebegao u Nicu, u kojoj se "krije" od onih kojima je obezbedio moć.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. septembar 2016 | 20:52

    BIO JE DUGO VLADAR IZ SENKE ALI JE NA KRAJU PRETERAO -JEDNOSTAVNO JE SEBI PRIUSTIO NE PLACANJE POREZA U IZNOSU OD PAR STOTINA MILIONA DOLARA!!! IPAK JE PRETERAO STO BI I U AMERICI BILO OPASNO!!!

  • Ocajnono pero

    15. septembar 2016 | 21:29

    Odlucili KGB da ga nadje nema tog mesta na planeti gde ce se sakriti. Ruska mafija za neki ustupk vlasti naci ce ga i ubiti.

  • aBv

    15. septembar 2016 | 20:44

    Pas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA